Szijjártó szerint kiforgatták államcsődös nyilatkozatát

Vágólapra másolva!
Nem tartja hibásnak magát a forintgyengülésért Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő, aki egy pénteki nyilatkozatban védelmébe vette Kósa Lajos államcsődközeli helyzetről szóló kijelentését, aminek hatására folytatódott a piaci pánik. Szijjártó az [origo] kérdésére hétfőn azt mondta, hogy helytelenül tudósítottak a nyilatkozatáról.
Vágólapra másolva!

Inkorrekt módon kürtölték világgá széttöredezett és félreértett szavait - jelentette ki hétfőn az [origo] kérdésére Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő, aki szerint pénteki nyilatkozata után azért esett a forint árfolyama, mert tájékoztatójáról a Bloomberg hírügynökség nem korrekt módon tudósított.

A politikustól azt kérdezte az [origo], hogy mit gondol csütörtök esti szavairól a piaci események ismeretében. Szijjártó a Magyar Televízió Az Este című műsorában csütörtökön azt mondta, hogy szerinte "badarság lenne azt gondolni, (...) hogy egyes nyilatkozatok kapcsán, mondjuk, tőzsdeindexek és árfolyamok mozdulnak meg radikálisan". Szijjártó azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke csütörtökön egy konferencián Magyarországot a súlyos válságban lévő Görögországhoz hasonlította, aminek hatására jelentősen gyengült a forint, és zuhant a tőzsde.

Szijjártó másnap újra megszólalt az ügyben, és egy olyan érveléssel állt elő, amelyet széles körben - nemzetközi elemzőket is beleértve - úgy értelmeztek, hogy megerősíti az államcsődközeli helyzetről szóló állítást. Ennek hatására tovább zuhant a forint árfolyama pénteken. Csütörtökön 273,50 forintról 282 forintra emelkedett az euró árfolyama, péntek reggel pedig volt ugyan egy kisebb korrekció, de Szijjártó megszólalása egy éve nem látott szintre, 280 forintról 288 forint fölé vitte az árfolyamot.

Szijjártót hétfőn Lovasberényben kérdezte az [origo], ahol Varga Mihállyal a, Miniszterelnökség államtitkárával közösen arról beszélt, hogy milyen témákról tanácskozik az ott ülésező kormány. Szijjártótól egy másik tudósító is megkérdezte, hogy mit gondol a nyilatkozatok felelősségéről, de erre a szóvivő csak annyit válaszolt, hogy Varga Mihály szombati nyilatkozata nem hagyott nyitott kérdéseket. (Varga szombaton neveket nem mondott, de szerencsétlennek nevezte az előző napi nyilatkozatokat, és kijelentette, hogy Magyarország nincs csődközeli helyzetben.)

Bár Szijjártó a Bloomberg hírügynökséget hibáztatta, pénteken az MTI is arról számolt be, hogy a szóvivő azt mondta, nem tartja túlzónak Kósa Lajos csütörtöki kijelentéseit az államcsőddel összefüggésben. A nap folyamán ugyanakkor a Concorde brókercég közölte, hogy szerintük Szijjártó szavait részben félrefordították, illetve félremagyarázták. Emlékeztettek arra, hogy a Reuters híradásában az szerepelt, hogy Szijjártó Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő kijelentéseire utalva emlegette fel, hogy az MSZP-kormány idején volt hazánkban csődközeli állapot. A legtöbb helyen egyébként az országot jellemző "súlyos helyzet" kifejezést idézték Szijjártótól, amely kétségkívül elhangzott.

Kósa Lajos, akinek csütörtöki nyilatkozata indította el a forintesést, hétfőn a parlamentben igyekezett védeni nyilatkozatát. Az előző kormányra utalva azt mondta, "Nem az a baj okozója, aki elmondja az igazságot, hanem az, aki előidézte" (erről bővebben itt olvashat). A nyilatkozatok hatása miatt Orbán Viktor is dühös lett, az [origo] információi szerint a szombati kormányülésen áttételesen bírálta Kósát, míg Szijjártót védelmébe vette (részleteket ebben a cikkben talál).