Fellegi: Még a nyáron megnyitnák a bezárt kispostákat, vasútvonalakat

Vágólapra másolva!
Fellegi Tamás fejlesztési miniszter az MTI-nak azt mondta: a kormány szándéka, hogy még nyáron újra megnyissanak a korábban bezárt kisposták, és újrainduljon a forgalom a megszüntetett vasúti mellékvonalakon. A Magyar Posta és a MÁV fogja kidolgozni az ezt célzó javaslatokat.
Vágólapra másolva!

A kormány arra törekszik, hogy már az idén nyáron megnyissák a bezárt kispostákat és újraindítsák a megszüntetett személyforgalmat a vasúti mellékvonalakon, amennyiben a vidékfejlesztési elképzelésekhez, a lakosság helyben tartásához, a gazdasági növekedéshez ez szükséges - mondta Fellegi Tamás fejlesztési miniszter az MTI-nek.

A miniszer szerint ugyan a kormány szándéka szerint kiemelt cél a hatékony gazdálkodás az állami vagyonnal, de nem ez az egyetlen kritérium, felülírhatják a társadalmi igények. A Magyar Posta és a MÁV menedzsmentjének feladata lesz, hogy dolgozzák ki a bezárt kisposták és vasúti mellékvonalat megnyitására vonatkozó javaslatokat.

A Magyar Posta Zrt. évekkel ezelőtt indította el a modernizációs programját, amelynek része volt a postahálózat átalakítása, a kistelepüléseken a posták bezárása, helyükbe mobil postai szolgáltatás bevezetése. Jelenleg 946 településen működik mobil postai szolgáltatás postahivatal helyett. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2007 márciusában a MÁV 14 mellékvonalán megszüntette meg a személyszállítást szolgáltatóváltás címén, és további 5 vasúti mellékvonalon a vonatpótló buszos közlekedést kiváltotta a menetrendszerinti Volán-járatokkal. Legutóbb a Közlekedési Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) 2009-ben már nem rendelt személyszállítási közszolgáltatást a 2009. december 13-án életbelépett 2010. évi új vasúti menetrendben 24 mellékvonalra. Az intézkedések jelentős tiltakozásokat váltottak ki.