Elnök helyett ügyvivők irányítják az SZDSZ-t

Vágólapra másolva!
Egyenrangú ügyvivőkből álló, öttagú testület vezeti ezentúl az SZDSZ-t, így döntött a párt küldöttgyűlése szombaton. Az előző elnök, Retkes Attila semmilyen posztot nem vállalt.
Vágólapra másolva!

Nem választott új elnököt Retkes Attila helyére az SZDSZ küldöttgyűlése szombaton, hanem egy öttagú ügyvivői testület vezeti a pártot a jövőben - jelentették be a küldöttgyűlés után az ügyvivők. Az ügyvivői testület tagjai: Szabadai Viktor (Budapest XIII. kerület), Tarján András (Budapest XIII. kerület), Szigethy István (Zala megye), Varga Győző (Komárom-Esztergom megye) és Lövei Csaba (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye).

Szigethy István közölte: az ügyvivői testület tagjai egyenrangúak, jelenleg kollektíven működnek. Varga Győző szerint a testület összetétele jól illusztrálja, hogy az SZDSZ "magyarországi párt", amelyben a főváros és a vidék egyaránt képviselteti magát. Szabadai Viktor azt emelte ki, hogy az SZDSZ a parlamenten kívül is ragaszkodik ahhoz a liberális értékrendhez, amelyhez húsz évvel ezelőtt is. Mivel nincs parlamenti képviselete a pártnak, így nincs állandó bevételi forrása sem, ezért az ügyvivői testület azt a feladatot kapta, hogy 90 napon belül készítsen vagyonleltárt, hogy a párt megoldást találhasson az SZDSZ mindennapi működésének biztosítására.

Szabadai szerint a párt feloszlatásának lehetősége fel sem merült a küldöttgyűlésen. A névváltoztatás kérdéséről sem tárgyaltak, de ennek jövőbeli lehetőségét nem zárták ki - tette hozzá. Retkes Attila nem vállalt újabb funkciót a pártban, de megígérte, hogy "minden erejével segíteni fogja" az SZDSZ-t a továbbiakban is.

Retkes Attila korábbi pártelnök május végén mondott le posztjáról, és bejelentette, nem jelölteti magát újra a pozícióra. Döntését az MDF-fel közös sikertelen választási szerepléssel indokolta, azzal, hogy a két rendszerváltó párt kiesett az országgyűlésből. A korábbi SZDSZ-elnök akkor úgy nyilatkozott: meg kell adni a lehetőséget, hogy "a nagy múltú, ám most meglehetősen marginális" helyen lévő SZDSZ-t egy új pártvezetés megújítsa.