Mesterházy szerint megszorításokat készít elő a Fidesz

Vágólapra másolva!
Megbukott hitelességből a Fidesz, amely azzal, hogy elfogadta, nem emelheti a hiánycélt, minden eddigi ígérgetését visszavonta - közölte szombaton Lendvai Ildikó az MSZP elnöke. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője szerint az új kormány újabb megszorításokat készít elő azzal, hogy mindent az előző kormányokra fog. Az MSZP-s politikusok Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentésére reagáltak, aki többek között bejelentette, hogy tartani fogják az előző kormány által megcélzott költségvetési hiányt.
Vágólapra másolva!

Teljes a kormányzati káosz, kommunikációs trükkről van szó, amikor a Fidesz a gazdaság állapotáról beszél: mindent a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányra próbál ráfogni, és előkészíti az újabb megszorításokat - közölte Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője szombaton Varga Mihály bejelentéseire reagálva. Mesterházy szerint az elmúlt napok kormányzati kommunikációjával a Fidesz sokat ártott devizában eladósodott embereknek, vállalkozásoknak, a tőzsdei cégeknek, ami vagy dilettantizmust, vagy spekulációt jelent, de mindkét esetben káros és tragikus az ország szempontjából.

"Gyalázat, amit a Fidesz politikusai az elmúlt napokban a magyar gazdasággal szemben elkövettek" - közölte szombaton Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatója után. Lendvai szerint Varga kénytelen volt visszavonulót fújni, és mindent visszavonni, amit a Fidesz állított vagy ígért, "miután a nemzetközi pénzvilág és Európa az orrukra koppintott". Azzal, hogy elfogadták, nem emelhetik a hiánycélt, korábbi ígérgetésük jó részét is visszavonták - közölte a pártelnök, aki szerint a Fidesz megbukott hitelesességből.

A politikus szerint az akár ostobaságból, akár önös gazdasági vagy politikai spekulációk miatt tett fideszes nyilatkozatok nem csak majdnem szakadékba döntötték a forintot, de a Magyarország iránti bizalmat is tönkretették, és miattuk vesztettek és még veszíthetnek a devizahitelesek több ezer forintot, az önkormányzatok, a vállalkozók milliókat, az ország pedig milliárdokat.

Lendvai közölte, "szánalmas és érdektelen", hogy Varga utólagos alibit próbált farigcsálni társainak, és hiába kereste a csontvázakat, "csak lerágott csontocskákat talált". Olyan problémákat, amelyeket a Bajnai-kormány már nyilvánosságra hozott és a megoldást is kidolgozta.

Oláh Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő, a szocialisták hajdú-bihari elnöke szombaton ugyanakkor azt mondta: a Fideszben a józan ész kerekedett felül. Oláh szerint Varga Mihály szombati bejelentésével cáfolta a pártársai, Kósa Lajos és Szijjártó Péter állításait az ország rossz gazdasági helyzetéről. Hozzátette, a történtek miatt nemzetközileg hihetetlenül nagy presztízsveszteség érte Magyarországot, hogy milyen kárt okoztak a nyilatkozatok, az a forint hétfői mozgásából fog kiderülni.

Varga Mihály szombati megszólalását nagy várakozások előzték meg, mert az utóbbi napokban fideszes politikusok államcsődről szóló nyilatkozatai miatt jelentősen gyengült a forint árfolyama.

Varga ezekre nyilatkozatokra azt mondta, nem voltak szerencsések, szerinte a helyzet konszolidált, és utalt arra, hogy össze sem hasonlítható Magyarország helyzete a súlyos válságban lévő Görögországéval (erről bővebben itt olvashat, itt pedig megnézheti a Varga sajtótájékoztatóján készült videót).