Meghalt a híres magyar származású idegsebész, George Udvarhelyi

Vágólapra másolva!
Elhunyt a magyar származású, Baltimore-ban nagy tiszteletnek örvendő, híres idegsebész, George B. Udvarhelyi életének 90. évében - írja a The Baltimore Sun, amely hosszú nekrológot közöl az orvosról. Udvarhelyi a második világháború után hagyta el Magyarországot, előtte Raoul Wallenbergnek segített a zsidók megmentésében, utána pedig Eva Perón, az argentin diktátor feleségének orvosa volt. Diákjai és orvos barátai kifogástalan, művelt úriemberként emlékeznek rá.
Vágólapra másolva!

90 éves korában meghalt a magyar származású, híres idegsebész, George B. Udvarhelyi - írja a The Baltimore Sun. Az amerikai lap szerint a nemzetközileg ismert orvos, aki a baltimore-i Johns Hopkins orvosi iskolában dolgozott, egy nyaktörés során kialakult komplikációk miatt halt meg.

A lap idézi a Johns Hopkins iskola egykori dékánját, Richard S. Ross-t, aki így emlékezett meg a magyar idegsebészről: "George Udvarhelyi színes egyéniség volt, aki az évek során rengeteget segített az iskola fejlődésében. Egy kozmopolita, közép-európai volt, aki mindig kifogástalanul öltözködött, és jóféle kölniket használt."

Udvarhelyi Budapesten született és nőtt fel, az apja klasszika-filológus, az anyja pedig belgyógyász volt. A Szent István Gimnáziumban végzett, és miután 1944-ben orvosi diplomát szerzett, a budapesti orvosi egyetem neurológiai klinikáján kezdett dolgozni - írja a The Baltimore Sun.

A második világháború alatt Udvarhelyi a náci megszállás ellen küzdő földalatti mozgalom tagja volt, és segített Raoul Wallenberg, a zsidók ezreit megmentő svéd diplomata üzeneteinek, küldeményeinek közvetítésében. Egy 1995-ös, a baltimore-i lapnak adott interjújában azt mondta, leginkább hamis svéd útlevleket kellett kézbesítenie.

Amikor az oroszok elfoglalták Magyarországot, Udvarhelyinek éppen csak sikerült megszöknie, mielőtt Szerbiába deportálták. "Magyarországot mindig elnyomták. Először a németek, aztán Sztálin... Bár nehz volt átjutni a határon, 1946-ban sikerült kijutnom. Volt egy öltönyöm és negyven dollárom" - emlékezett vissza az idegsebész az Evenincs Sun-nak még 1989-ben adott interjújában.

Udvarhelyi ezután előbb egy bécsi, majd egy berni kórházban dolgozott, azután Genován keresztül elhagyta Európát, és Argentinába utazott, ahol rezidensként dolgozott. Buenos Airesben látta meg először Eva Perónt, Juan D. Perón diktátor ünnepelt feleségét, aki később a páciense lett, amikor gégerákot diagnosztizáltak nála. Evita végül 22 évesen elhunyt, Udvarhelyi több interjúban felidézte a halálát kísérő óriási nemzeti gyászt.

Argentínát 1953-ban hagyta el, amikro a Cologne-i egyetemi klinikán kapott állást, majd Skóciában kezdett dolgozni, végül 1955-ben érkezett Hopkinsba, ahol 1984-ben professor emeritussá avatták.

A hopkinsi klinikán egyik legnagyobb érdemének a the Baltimore Sun szerint azt tartják, hogy egy francia mikrosebészeti technikát honosított meg, amely az agyban kialakult tumorok eltávolítására szolgál. közeli barátja, Richard A. Macksey professzor szerint Udvarhelyi nagysága abban állt, hogy a betegeit nem "sétáló betegségként", hanem emberi lényekként kezelte, nem csak a betegségükről beszélgetett velük, hanem az életükről is érdeklődött, és ezt tanította a diákjainak is. Egyik egykori diákja példaképeként, és csodálatos diagnosztaként jellemezte. Hozzátette, élénk és energikus személyisége a körülötte levőket is folyamatosan lelkesítette. Mindig úgy festett, mint egy prágai, pesti vagy bécsi kávézó törzsvendége - írja a lap. Öt nyelven beszélt - magyarul, németül, franciául, spanyolul és angolul.

Jól hegedült, imádta a kamarazenét, az irodalmat, és a szépművészeteket. Udvarhelyi vallotta, hogy a medikusoknak a művészethez is érteniük kell, ezért a John Hopkins orvosi iskolán belül létrehozott egy kulturális tanszéket. "A fiatalok négy évet töltenek orvostanhallgatóként, hatot rezidensként - tíz év, amikor arra sincs idejük, hogy belenézzenek egy könyvbe, vagy zenét hallgassanak. Adnunk kell nekik időt, hogy művelődjenek, szabadon gondolkodjanak" - fogalmazott 1995-ös interjújában. Az immár nyugdíjas idegsebész tiszteletére a kulturális tanszéken 2006-ban Udvarhelyi-kurzust indítottak.

Feleségével, a londoni Globe Színház egykori fejlesztési igazgatójával 53 éven át élt együtt. Az asszony 2009-ben hunyt el. Egy fia, két lánya és tíz unokája van, bátyja, Udvarhelyi Gusztáv Budapesten él.