Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az árvízi védekezés megújítását sürgette Sólyom Felsőzsolcán

Vágólapra másolva!
Sikeresnek nevezte a vízzel elöntött Felsőzsolca megtekintése után az árvízi védekezést Sólyom László, aki dicsérte a helyiek és a hatóságok munkáját, de kemény kritikákat is megfogalmazott. A köztársasági elnök szerint a sok beszéd után ideje lenne megújítani az egész árvízi védekezést, és az sem tartható, hogy vészhelyzetben a települések polgármesterei a parancsnokok. Felsőzsolca polgármestere nem érzi magát felelősnek.
Vágólapra másolva!

Egészen rendkívüli és tragikus látvány fogadott - mondta Sólyom László az elöntött Felsőzsolcán tett körútja végén tartott rövid sajtótájékoztatóján. A köztársasági elnök szerint nemcsak a látvány rendkívüli, hanem az is, ami mögötte van: a pusztulás és az összefogás egyaránt. Sólyom szerint a védekezés sikeres volt annak ellenére, hogy Felsőzsolcánál átjött a víz. "Egy nagyon nagy veszélyt sikerült elhárítani" - mondta Sólyom, aki szerint még nincs egészen vége a fenyegetésnek, mert a Hernádnál még mindig komoly veszély van.

A köztársasági elnök szerint a nagy árvíz arra is lehetőséget ad, hogy végre levonják belőle a tanulságokat. Szerinte az első és legfontosabb tanulság az, hogy a megelőzésnek kellene az elsődlegesnek lennie. "A védművek nem folyamatosak, és ez így nem mehet tovább" - mondta. Szerinte nem tartható az sem, hogy a gátak egy része az államé, egy része az önkormányzatoké, és nincsenek egységes kezelésben.

Az elnök szerint az is most derült ki számára, hogy ilyen rendkívüli helyzetekben a polgármesterek vezetik a települések védelmi bizottságait, vagyis ilyenkor nem a katasztrófavédők, nem a tűzoltók, hanem a polgármesterek a parancsnokok. Sólyom szerint van sok polgármester, aki "legény a gáton", de olyanok is akadnak, akik ilyen krízishelyzetekben döntésképtelenné válnak. Az elnök szerint a polgármestereknek ezért képzésben kellene részesülniük arról, hogy ilyenkor mi a teendő, mert "ez így nem mehet tovább".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Kattintson a képre és nézze meg az árvízről készült galériáinkat!

Dicsérte a hatóságok és a helyiek munkáját, és azt, hogy az emberek között mekkora volt az összefogás, viszont hozzátette, hogy vannak nagyon súlyos emberi tanulságok is azzal kapcsolatban, hogy ki hajlandó dolgozni ilyenkor, és ki nem. Az [origo] tudósítója megkérdezte Sólyom Lászlót: mit hallott, ki nem hajlandó dolgozni, és milyen tanulságot vont le ebből. Az elnök a kérdésre annyit válaszolt, hogy "a lakosság egy része" nem hajlandó dolgozni, és ahogy hallotta, sok helyen a polgármesteren múlott, hogy kiparancsolta-e az embereket a gátra, és volt olyan hely is, ahol nem törődtek vele.

Szerinte az idei nagy árvíz tanulsága az is, hogy nem lehet kiadni építési engedélyt veszélyes helyekre, és megismételte: az egész árvízi védekezést a többszöri beszéd után végre rendezni kell.

A polgármester nem érzi magát felelősnek

Sólyom László után Felsőzsolca polgármestere, Fehér Attila is rövid sajtótájékozatatót tartott. A polgármester szerint 24 vályogház dőlt össze vasárnap estig, hétfőn reggelig pedig további három-négy, de nem tud pontos számot (a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium délelőtti közleménye szerint körülbelül negyven ház dőlt össze Felsőzsolcán). Fehér azt mondta, hogy a házak közül több még mindig veszélyben van, de azt nem tudta megmondani, hogy a város 2200 háza közül pontosan mennyi áll vízben. Szerinte a házak hetven százalékát érte el valamilyen formában az árvíz.

Arra az újságírói kérdésre, hogy nem érzi-e magát felelősnek a városban kialakult helyzetért, azt válaszolta, hogy neki a többi szakember is azt mondta, ez az árvíz megfoghatatlan méretű volt. A polgármester visszautasította azokat a híreszteléseket, amelyek szerint azért nem törődött a többi házzal, mert az övét már elönötte a víz. Azt mondta, hogy ő is kint volt a gátakon, és nem is tudta, hogy az ő háza mennyire van vízben, ezért nem is befolyásolhatta a tevékenységét.

Bár Sólyom László nem sokkal korábban arról beszélt, hogy Felsőzsolcán nem működik a szennyvízhálózat, a polgármester közölte, hogy az ő tudomása szerint ez nem igaz. Azt mondta, a vízszolgálatást is csak négy utcában zárták le, ahol sok ház dőlt össze, ezért fennállt a veszélye, hogy szennyvíz került a vízhálózatba.

Sólyom László hétfőn délelőtt tíz órakor helikopterrel érkezett meg a miskolci sportrepülőtérre, ahonnan Alsózsolcán át speciális, kétéltű katonai járművekkel ment a vízzel elöntött Felsőzsolcára. A köztársasági elnök nagy kört tett a városban, megnézte az elárasztott utcákat és az összedőlt házakat. A helyiek éppen a gátak átvágásán dolgoznak, hogy a házak között összegyűlt víz vissza tudjon folyni a vízgyűjtő területére. A gátátvágásnál egy férfi azt kiáltotta az elnöki jármű felé, hogy "bezzeg pénteken nem jött lapátolni!", máshol a helyiek könnyező szemmel figyelték a konvojt vízben álló házuk erkélyéről. Az erdeti tervek szerint a köztársasági elnök a falu határában találkozott volna a polgármesterrel, de Fehér Attila hiába várta, az elnöki konvoj nem állt meg. Sólyom csak a sajtótájékoztató előtt váltott két mondatot a polgármesterrel. További részleteket ebben a tudósításunkban talál.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről