Folytatódik az apadás, javult a helyzet a Tiszán is

Vágólapra másolva!
Az árvíz sújtotta régiókban mindenhol apadnak a folyók. Apad a Duna teljes Tolna megyei szakasza is, a Tiszán azonban Szolnoknál tetőzésre készülnek, igaz, alacsonyabb vízállásokkal, mint a tiszaroffi tározó megnyitása előtt várták. Szegednél másodfokú a készültség. A Balaton vízszintje nem csökkent, de a víz minőségével nincs probléma.
Vágólapra másolva!

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szombat reggeli tájékoztatása szerint a területükön, Fejér, Tolna és Veszprém megyében mindenütt javult az árvízi helyzet. A Duna a teljes Tolna megyei hosszon apad, a paksi szelvénynél 43 centimétert csökkent a vízszint, Bátánál 10 centiméteres az apadás mértéke. A vízügyi szakemberek folytatják a gátrendszer megfigyelését. A Dunaföldvár és Paks közötti első fokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget. Az igazgatóság ugyanakkor felhívta a térség gazdálkodóinak figyelmét arra, hogy az árvédelmi töltéseken továbbra is tilos tartózkodni, közlekedni, mert ezzel a védekezési munkákat akadályozzák. Budapesten a Duna keddi tetőzése után több mint két méterrel csökkent a vízszint, a szombat reggeli vízállás 622 centiméter volt.

A Balaton vízszintje továbbra sem csökkent, jelenleg 122 centiméter. Jelentős apasztó vízeresztés csak a Sió és a Duna árvizeinek levonulása után történhet meg, de a Balaton vizének minőségével nincs probléma.

Javult a helyzet a Tiszán is az elmúlt napokban. A tiszaroffi tározó csütörtök délutáni megnyitása után a Közép-Tisza felső szakaszán már elkezdődött az apadás. A számítások szerint a tározó három nap alatt telik meg. A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság Országos Műszaki Irányító Törzsének szombat délelőtti közleménye szerint jókor nyitották meg a tiszaroffi víztározót. A Közép-Tiszán az árhullám csúcsát jövő keddre várják Szolnoknál, a tározó megnyitásának köszönhetően ezer centi feletti szint helyett 960 centiméteren.

Szegednél másodfokú a készültség

A Felső-Tiszán megszüntette az árvízvédelmi készültséget a nyíregyházi környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság - közölte Bodnár Gáspár, a szervezet vezetője szombaton. Az egy hete tartó száraz, nyári időjárás hatására a Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán mindenütt a készenléti színt alá apadt a folyó, így nincs szükség készültség tartására a gátak mentén.

A Tiszába torkolló Lónyay-főcsatorna Berkesz és Kótaj közötti részén viszont továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség, a hét métert meghaladó vízszint miatt. A Kraszna mentén ugyancsak készültséget tartanak, ott elsőfokú a készenlét, Kocsordnál és Nagyecsednél még öt méter feletti a folyó vízmagassága. Szabolcsban a folyamatosan csökken, már húszezer hektár alatti a belvízzel elöntött területek nagysága. Jelenleg már csak öt körzetben van belvízvédelmi készültség, Felső-Szabolcs mindhárom öblözetében másod-, míg a Szamos-Kraszna és a Túr-Szamos-közben elsőfokú készenléti szinten szivattyúzzák és vezetik el a vizet a földekről.

Szegednél másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szombat reggel, a Tisza bal partján a szerb országhatártól a Maros torkolatáig, illetve a jobb parton szintén a határtól az algyői vasúti hídig - közölte Kemény László, az igazgatóság ügyeletese. Szegednél a 752 centiméteres vízállás mellett rendelték el a másodfokot. A Tisza Csongrád megyei teljes szakaszán ezzel másodfokú készültség van, a Maroson csak az alsó két őrjáratban van első fokozat a Tisza hatása miatt.

Annak ellenére, hogy a Körösök folyamatosan apadnak, továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség a Hármas-Körösön Szarvasnál - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szombaton. A tájékoztatás szerint Szarvasnál az előző naphoz képest három centiméterrel emelkedett a vízszint magassága, és elérte a 726 centimétert. A folyón azonban nem várható, hogy a legmagasabb szintre emelik a riasztást, mert a tiszaroffi tározó megnyitása miatt nem fogja a vízoszlop magassága elérni a nyolc métert.

Péntek este megszüntették a készültséget a Sebes-Körösön, így a Hármas-Körös mellett már csak a Hortobágy-Berettyón védekeznek az árvíz ellen. Az önkormányzatok közül Gyomaendrőd megszüntette a védekezést, így már csak Kétsorony egyes külterületi részein van érvényben másodfokú, míg Kondoroson, Körösladányban és Szarvason elsőfokú belvízvédelmi készültség.

Visszavezényelték a védekezők egy részét Borsodból

Borsodban tovább apad a Sajó, Hernád és a Bódva - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs. A javuló árvízi helyzetnek köszönhetően kevesebb az árvízvédelmi feladat, részlegesen visszavezényelték a védekezőket. Az ott maradt emberek szivattyúzási feladatokat látnak el védvonalak mentén. A védekezési munkák súlypontja továbbra is a Hernád torkolati szakaszán volt, elsősorban a mentett oldalon levő víz visszavezetésére irányult.

A közlemény szerint jelenleg a folyók fővédvonalain 2205 km hosszon van védelmi készültség: rendkívüli készültségi fokozat 382 kilométer hosszon, harmadfokú készültség 800 kilométer hosszon. Péntekre körülbelül 7500 főre csökkent a védekezők létszáma, ebből vízügyi, vagy a vízüggyel szerződésben álló szakemberek száma még mindig 5100.

Lezárt utakat nyitottak meg

Az árvíz miatt korábban lezárt utakat nyitottak meg a forgalom előtt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol ugyanakkor több út egy-egy szakasza még mindig járhatatlan vízátfolyás miatt - közölte a közútkezelő társaság megyei ügyelete szombaton kora este. Ismét járható a 26-os utat Sajókazával összekötő út, félpályán már lehet közlekedni Ónod és Sajópetri között, és járhatóvá vált a Gesztely-Onga közötti út is.

Bőcs belterületén a sajóládi út még járhatatlan a Hernád áradása miatt, Felsőzsolcán sem oldották fel a korlátozásokat, miként Parasznyánál és a tardonai bekötő úton is teljes az útzár. A Tiszán Tiszalúc és Tiszadob között a pontonhidat még nem állították helyre, és a komp sem üzemel, csakúgy mint Ároktőnél, illetve a Sajón, Muhi és Köröm között.

Csökken a belvízzel elöntött területek nagysága

A belvízzel elöntött területek nagysága a kedvező időjárás és a védekezés hatására országosan is fokozatosan csökken, jelenleg 170 ezer hektár, ebből 94 ezer ha a vetés-szántó terület, az átnedvesedett területek aránya ennek 2,5-3 szorosára tehető - áll az Országos Műszaki Irányító Törzs szombat délelőtti közleményében. A talajok még mindig telítettek, a védekezés előreláthatólag június végéig is el fog húzódni.

Mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén elrendeltek belvízvédelmi készültséget, az ország 91 db szakaszából összesen 77 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 12 szakaszon első fokú, 55 szakaszon másodfokú és 10 szakaszon harmadfokú a készültség.