Közelebb került az ÁSZ-elnökséghez a fideszes Domokos László

Vágólapra másolva!
Egyre biztosabb Domokos László fideszes képviselő kinevezése az Állami Számvevőszék élére, miután a jelöléssel foglalkozó parlamenti bizottság támogatásáról biztosította a politikust. Domokos kinevezése ellen az ellenzék mellett jogvédő szervezetek is tiltakoztak, szerintük nem pártpolitikust kellene ültetni a független intézmény élére.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlésnek az Állami Számvevőszék elnökét és alelnökeit jelölő eseti bizottsága hétfői ülésén Domokos Lászlót javasolta az ÁSZ elnökének és Warvasovszky Tihamért a szervezet alelnökének. Dancsó József, a bizottság fideszes elnöke a testület hétfői, több mint két és fél órás zárt ülése után újságíróknak elmondta: két jelölésről tárgyaltak.

Mindkettőjüket a Fidesz-KDNP javasolta a szervezet vezető tisztségeibe, más frakciók nem éltek a jelölés jogával - tette hozzá. Korábban ugyanakkor az ellenzéki pártok tiltakoztak a jelölések ellen. Kifogásolták, hogy az állami szervezetek gazdálkodását ellenőrző független intézmény élére Domokos személyében egy kormánypárti politikus kerül. Warvasovszky korábban az MSZP képviselője volt ugyan, de összeveszett a párttal, és kinevezését a szocialisták is ellenzik.

Az ÁSZ korábbi elnökének, Kovács Árpádnak 2009. december 9-én járt le a megbízatása, míg a szervezet két alelnökének személyéről 2001. óta nem tudnak megegyezni a politikai erők. A Fidesz-frakció vezetője, Lázár János június 14-én jelentette be: Domokos László fideszes országgyűlési képviselőt jelölik az Állami Számvevőszék elnökének, alelnökének pedig Warvasovszky Tihamért, Székesfehérvárnak az MSZP, az SZDSZ és a Fehérvári Polgárok Egyesülete támogatásával megválasztott polgármesterét.

Domokos László jelölését civil szervezetek is bírálták, különösen, miután nyilvánosságra került, hogy annak ellenére vett fel lakhatási támogatást, hogy Budapesten két lakása is van. Az általa képviselt Szarvason nem rendelkezik ugyan ingatlannal, de a közeli Békéscsabán igen.