A nagy nyomás miatt akadozhatott a fideszes kommunikáció

Vágólapra másolva!
Nem működött olajozottan az új kormányzati kommunikációs központ az elmúlt 3 napban, igaz, egyszerre kell megbirkóznia az árvízzel, a kormányüléssel és a forint zuhanásával. A legtöbb témát Szijjártó Péter kommunikálta, holott ő elvileg csak a miniszterelnök sajtószóvivője. A Fidesz szerint nincs baj a munkamegosztással, legfeljebb a kezdeti nehézségek miatt lehetett zavar.
Vágólapra másolva!

Több alkalommal kommunikációs nehézségekkel küzdött az elmúlt napokban az új kormány, igaz, nem volt könnyű helyzetben: egyszerre kellett a forint zuhanásáról, az árvízről és egy háromnapos kormányülés fontosabb eseményeiről tájékoztatnia a közvéleményt.

Az új kormány a korábbi, minisztériumonként működő sajtóosztályokhoz képest két központba szervezi a kommunikációt. Mint korábban bejelentették, Navracsics Tibor igazságügyminiszter alá tartozik a kormányzati kommunikációs központ, amely az összes minisztérium sajtóügyeit intézi, és Nagy Anna kormányszóvivő mellett Kovács Zoltán államtitkár vezeti. A Navracsics tárcájától független, Varga Mihály vezette Miniszterelnökség pedig Orbán Viktor kormányfő sajtóügyeiért felel. Orbán kommunikációs stábját Szijjártó Péter irányítja Orbán szóvivőjeként.

Az új rendszer hétvégén még nem működött olajozottan: a forint zuhanásáról éppúgy Szijjártó Péter tartott sajtótájékoztatót, mint a hétvégi háromnapos kormányülés fejleményeiről. A kormányülésen is ő vett részt. Az [origo] a napokban többször is kérdésekkel kereste meg a kormányati kommunikációs központot, de eddig minden alkalommal Szijjártóhoz irányították munkatársunkat.

Bár Nagy Anna kormányszóvivő több sajtótájékoztatót is tartott a hétvégén az árvízi helyzetről, egy alkalommal emiatt a kérdés miatt is Szijjártóhoz, illetve Havasi Bertalanhoz - Orbán sajtóstábjának vezetőjéhez - irányítottak minket. Matolcsy György gazdasági minisztertől is próbált interjút kérni munkatársunk, ebben az esetben is Szijjártó csapatát ajánlották.

Az [origo] érdeklődésére Havasi Bertalan azt mondta, a kérdés a kormányzati kommunikációs központhoz tartozik. A felvetésre, hogy a központban viszont többször is hozzá irányították munkatársunkat, azt mondta, a munkamegosztás egyértelmű: mindent, amiben a miniszterelnök érintett, Szijjártó és csapata kommunikál, a többi pedig a kommunikációs központhoz tartozik.

Rétvári Bence szerint - aki szintén Navracsics minisztériumánál dolgozik államtitkárként - a kezdéshez nem ideális az árvízi helyzet, így a kormányzati kommunikációs központnál "nyilván nem tudtak százszázalékos fordulatszámmal kezdeni". Szerinte még ki kell alakulnia az új rendszernek, még csak most épülnek a stábok, de hétről hétre javul a helyzet, szerinte egyre alaposabb háttéranyagokat készít a központ.