A határon túl is pártirodákat nyitna a Jobbik

Vágólapra másolva!
Magyar Nemzeti Gárda néven új mozgalmat indítana Kiss Róbert, a betiltott Magyar Gárda főkapitánya. A Jobbik Szabadság téri Trianon-megemlékezésén Szegedi Csanád EP-képviselő bejelentette, hogy a párt irodákat nyit a határon túl is, elsőként Marosvásárhelyen. Vona Gábor pártelnök azt mondta: az állami megemlékezéseken hol álmosság és felháborodottság kerülgette.
Vágólapra másolva!

Irodát nyit a Jobbik az erdélyi Marosvásárhelyen - jelentette be a párt Szabadság téri Trianon-megemlékezésén Szegedi Csanád európai parlamenti képviselő. Az első világháborút lezáró trianoni szerződés 90. évfordulóján tartott parlamenti megemlékezést követő szentmise után vonultak a jobbikos képviselők a szimpatizánsokkal a Szent István Bazilikából a Szabadság térre. A rendezvényen több ezer ember vett részt, köztük sok terepruhás, egyenruhás fiatal.

Szegedi azt mondta: az irodát június 8-án nyitják meg. A képviselő szerint egy éven belül irodát nyitnak a délvidéken, Zentán, vagy Szabadkán. Úgy fogalmazott: a Jobbik nem határokon átnyúló, hanem határok nélküli nemzet-egyesítést akar. Ezt a személyes kapcsolatok szorosabbra fűzésével, testvérvárosok kialakításával, iskolák közötti kapcsolatfelvétellel érnék el.

Vona Gábor, a párt elnöke beszédében a pénteki állami megemlékezésekről szólva azt mondta: hol az álmosság, hol a felháborodottság kerülgette az ünnepségek alatt. Szavai szerint azt várta, arról lesz szó, hogy minden megaláztatás ellenére talpra fog állni a nemzet, valójában azonban olyasmikről beszéltek a szónokok, amiknek nincs közük a megemlékezésekhez. Eredménynek nevezte a kettős állampolgárságról, illetve a június 4-ét Trianon-emléknappá nyilvánító törvényeket, de szerinte ezek is csak "fél úton járó" törvények. Azt mondta: a határon túliak szavazati jogának megadásáig és a Trianonnal kapcsolatos ismeretek kötelező oktatásáig nem dőlhet hátra a Jobbik.

Kiss Róbert a jogerősen betiltott Magyar Gárda főkapitánya bejelentette, hogy megalakítják a Magyar Nemzeti Gárda Mozgalmat. Ez szerinte magánszemélyek közössége, meghatározott célokkal, működése nem rendszeres és nincsenek nyilvántartott tagjai. A mozgalom célja, hogy tegyen az ország jövőjéért, a nemzet szabadságáért. Ezt törvényes keretek között, "alkotmányos ellenállással" akarják elérni. Ez azt jelentené, hogy minden alkalommal, mikor úgy érzik, sérelem éri az országot, akkor spontán, bejelentést nem igénylő demonstrációkat szerveznek.

Kiss szerint ha a kormány a nemzet ellen fordul, akkor tudnia kell, hogy nincs messze az idő, hogy "törvényesen kimondatik: eb ura fakó, Viktor nem miniszterelnökünk többé." A mozgalom "ott lesz a tereken" és "hangosan vagy némán demonstrál" akkor is, ha például külföldiek kezére adják a magyar földet, vagy ha a "hazaárulók nem nyerik el a részükre visszaállítani kívánt legszigorúbb büntetést", a halálbüntetést. A rendezvényen közfelkiáltással megszavazták a mozgalom vezetőjének Kiss Róbertet.