Vészhelyzetet rendeltek el Miskolcon

Vágólapra másolva!
A Szinva-patak áradása miatt több embert kell kimenekíteni Miskolcon. A mélyebben fekvő utcákon több mint félméteres víz hömpölyög. Egy férfi meghalt miután házukra ráomlott egy löszfal. Miskolc polgármestere vészhelyzetet rendelt el vasárnap délelőtt.
Vágólapra másolva!

Több embert kell kimenekíteni Miskolcon, a lehullott nagy mennyiségű eső, a megáradt Szinva-patak és egyéb vízfolyások miatt. Az MTI tudósítója szerint a diósgyőri vár környékén, valamint a Köztársaság út környékén és a Könyves Kálmán úti Általános Iskola térségében menekítik ki otthonaikból az embereket.

Az MTI tudósítója szerint helyenként több mint félméteres víz hömpölyög a mélyebben fekvő utcákon. Házak állnak vízben, többen a játszóterek homokozójából lapátolják zsákokba a homokot. A csatornákból visszafelé folyik a víz, homokzsákok százai szegélyezik az utcákat és az eső továbbra is szakadatlanul esik.

A Szinva a Csóka utca végénél vasárnap délután átbukott a gáton, és ott három tízemeletes lakóházba is betört a víz. Az épületekben nincs áram - mondta Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője.

A miskolci tűzoltóság szóvivője azt mondta: pillanatról pillanatra változik a helyzet. Nem szivattyúzzák a vizet, mert ez egyelőre értelmetlen lenne. A tűzoltóság minden erejét lekötik az életmentési, kitelepítési munkálatok, illetve az utcákat, házakat elöntő víz útjának terelése. (A miskolci belvárosban hömpölygő patakról készült videónkat itt találja).

Oltani is kellett

A miskolci tűzoltók erőit az áradás közben jelentősen megosztotta, hogy vasárnap Sajókeresztúr külterületén, egy ércfeldolgozó üzem kábelalagútjában tűz keletkezett. Ide a tűzoltók oltani vonultak ki, de nagy részük már a tűz teljes megfékezése előtt visszatért a borsodi megyeszékhelyre, hogy ott segítsenek az árvíz elleni védekezésben.

Bódi Zoltán, a Miskolci Tűzoltóság szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta: a kábelalagút-tűz körülbelül kétszáz méter hosszúságban, nagy füsttel égett, két kocsi maradt a helyszínen,, hogy az oltást befejezze, miközben a tűzoltók többsége a Szinva-patakáltal fenyegetett városban segédkezik. A szóvivő szerint Miskolcon nem javul a helyzet, a Szinva egyre nagyobb területeket áraszt el. A tűzoltók csak kevés helyen tudtak eredményesen szivattyúzni, inkább a vizet igyekeznek homokzsákokkal elterelni a lakott területektől, valamint a vízzel körbevett házakból segítenek kimenteni a bennrekedt embereket.

A Szinva patak áradása Miskolcon

Halálos áldozat

Miskolcon halálos áldozatot is követelt a vihar. Egy férfi meghalt a Pacsirta utcai házánál vasárnap késő délelőtt. Az elsődleges információk szerint löszfal omlott egy családi házra - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság, amely szerint két gyermeket és édesapjukat kimentették, ám az apa utóbb belehalt sérüléseibe. Bódi Zoltán, a tűzoltáság szóvivője később közölte: A középkorú férfi egyedül volt a házban, több híradással ellentétben gyerekek nem voltak az udvaron. A tragédiával egyidőben, de egy másik helyszínen valóban mentettek a tűzoltók gyermekeket, vélhetően ez okozta a félreértést - tette hozzá Bódi.

Vízkorlátozást vezettek be Miskolcon vasárnap délután - közölte Veres László, az önkormányzat szóvivője. Az esőzés okozta rendkívüli helyzet miatt és a város biztonságos vízellátásának védelmében, a város vízellátásáért felelős Mivíz Kft. több forrást is kizárt a víztermelésből. A vezetékes víz továbbra is biztonsággal fogyasztható, a lakosságot azonban arra kérik, hogy takarékoskodjon a vízzel.

Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere vészhelyzetet rendelt el vasárnap délelőtt. Mindenki, aki mozgósítható a területeken, a helyszíneken dolgozik. Kérik a lakosságot, kapcsolódjanak be a védekezésbe - mondta el a politikus korábban az MTI-nek.