Vallott a vállalkozó, hogy miért fizetett csúszópénzt Wiesztnek

Vágólapra másolva!
Nem látott más lehetőséget az üzlet megvételére az a vállalkozó, aki a csütörtökön nyilvánosságra került rejtett kamerás felvétel szerint 2,2 millió forint csúszópénzt adott Wieszt János szocialista önkormányzati képviselőnek - mondta a vállalkozó RTL Híradójának pénteken. A férfi szerint zsarolták is, és 7 millió forinttal nőtt az általa megvett ingatlan ára a kezdeti vonakodása miatt.
Vágólapra másolva!

Megzsarolták, ezért kellett pénzt átadnia Wieszt János szocialista politikusnak - ezt mondta az RTL Híradónak pénteken adott interjújában az a vállalkozó, aki a csütörtökön nyilvánosságra került rejtett kamerás felvételt készítette az esetről. A vállalkozó, aki nem akarta, hogy felismerjék, arról számolt be, hogy még 2007 decemberében készítette a videót a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara irodájában, ahová Wieszt János hívta meg.

A vállalkozó bevallása szerint megpróbált megvenni egy ingatlant, beadta a hivatalos papírokat, majd megkeresték, hogy csak akkor jön létre az adásvétel, ha kifizeti a 10 százalékát. Az ingatlan egy Bartók Béla úti üzlet volt. 2007-ben az önkormányzat felmondta a bérleti szerződést, a férfi ezért arra gondolt, megveszi. Nem számított arra, hogy csúszópénzt kérnek tőle. A vásárlás feltételül szabott összege egyre nagyobb lett.

A férfi kifejtette, hogy közölték a vételárat, és annak a tíz százalékát, ami másfél millió forint volt. Egy hónap múlva kapott egy telefont, hogy nem 15, hanem 22 millió forint a vételár, és nem másfél, hanem 2,2 milliót kell fizetnie. Arra a kérdésre, hogy miért hagyta a zsarolást és miért nem várta meg a hivatalos utat, azt válaszolta: egyértelműen közölték vele, ha nem fizet, akkor nem jön létre az adásvételi szerződés.

Az érintett politikust pénteken az RTL Híradó nem érte el. A kerület szocialista polgármestere viszont közleményt adott ki. Molnár Gyula arra kérte a képviselőt, függessze fel a tagságát a vagyongazdálkodási bizottságban, aminek egyébként elnöke.

A Fidesz szerint ez kevés. Kupper András, a párt kerületi frakcióvezetője azt mondta, hogy a következő időben ki fognak vizsgálni valamennyi ingatlaneladással kapcsolatos ügyletet. Felszólítják Molnár Gyulát, hogy minden ingatlaneladással és bérbeadással kapcsolatos ügyletet állítson le, és amennyiben ezt nem teszi meg, vizsgálóbizottságot fognak felállítani.