Szétválasztja a titkosszolgálatokat a Fidesz

Vágólapra másolva!
Három minisztérium között osztja el a Fidesz az öt nemzetbiztonsági szolgálat felügyeletét. A Nemzetbiztonsági Hivatalt és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot a belügyminiszter, Pintér Sándor felügyeli majd.
Vágólapra másolva!

Szétválasztja és különböző tárcákhoz rendeli a leendő kormány a titkosszolgálatokat. A párt csütörtöki frakcióülése utáni sajtótájékoztatón Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője újságírói kérdésre elmondta, hogy az Információs Hivatal a külügyminisztériumhoz, a Nemzetbiztonsági Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a belügyminisztériumhoz kerül, a honvédelmi minisztérium pedig a katonai titkosszolgálatokat felügyeli majd.

A polgári titkosszolgálatokat az elmúlt ciklusokban többnyire tárca nélküli miniszterek felügyelték. Az első Orbán-kormány idején 1998-2002 között a Fidesz egyik legbefolyásosabb emberének tartott Kövér László, majd később Demeter Ervin töltötte be ezt a posztot. Az első Gyurcsány-kormány idején Kiss Péter kancelláriaminiszter felügyelte a titkosszolgálatokat, 2007-től azonban Gyurcsány Szilvásy György személyében tárca nélküli miniszterre bízta ezt a feladatot.

A korábbi kormányok azért ezt a megoldást választották, mert az 1995-ös titkosszolgálati törvény szerint a szolgálatokat nem felügyelheti a rendészetért, a honvédelemért, illetve az igazságügyért felelős miniszter. A Fidesz kétharmados parlamenti többségével egyedül is módosítja a törvényt, így a titkosszolgálatokat a módosítás után eloszthaja a három tárca között.

Az Orbán-kormány belügyminisztere Pintér Sándor lesz, a külügyminisztériumot Martonyi János, a honvédelmet pedig Hende Csaba irányítja majd. Az országgyűlésben a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő bizottságot a jobbikos Staudt Gábor fogja vezetni, alelnöknek pedig a korábbi titokminiszter Demeter Ervint jelöli a Fidesz.