Sólyom aláírta a kettős állampolgárságról szóló törvényt

Vágólapra másolva!
Sólyom László köztársasági elnök hétfőn aláírta a kettős állampolgárságról szóló törvényt. E szerint a külföldön élő magyarok 2011. január 1-től bejelentett magyarországi lakóhely nélkül is felvehetik az állampolgárságot.
Vágólapra másolva!

Aláírta Sólyom László a parlament által a múlt héten elfogadott, a kettős állampolgárságról szóló törvényt. Sólyom eleget tett az Országgyűlés azon kérésének, hogy sürgősen írja alá a fideszes és KDNP-s képviselők által benyújtott törvényt.

Az új törvény szerint azok is igényelhetnek magyar állampolgárságot, akiknek nincs bejelentett magyarországi lakóhelyük, ráadásul most már nem feltétel az alkotmányos alapismeretek vizsga sem. Viszont a kérvényezőnek valószínűsíthetően rendelkeznie kell magyar felmenőkkel, továbbá igazolnia kell magyar nyelvtudását, és honosítása nem veszélyeztetheti a magyar nemzetbiztonságot.

A törvény a Fidesz és a KDNP egyik fontos választási ígérete volt, és több kormánypárti politikus is régi adósságként beszélt róla. Az Országgyűlés a múlt héten 344 igen szavazattal fogadta el a javaslatot. Nemmel csupán három szocialista politikus, Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Szanyi Tibor szavazott.

A törvényt 2011. január 1-től lehet alkalmazni, viszont már most külpolitikai bonyodalmakat okozott: Szlovákia saját állampolgársági törvényének módosításával elérte, hogy a magyar honosításukat kérvényezők veszítsék el szlovák állampolgárságukat.