Van hasonlóság Pintér és a hét tenger ördöge között

Vágólapra másolva!
Legendás kalózhoz hasonlította a leendő belügyminisztert Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. Bár Semjén jelezte, hogy nincs egyértelmű párhuzam a két ember között, a hasonlat annyiban találó, hogy Pintér Sándorhoz hasonlóan a Semjén által említett Francis Drake is megosztó személyiség volt, ráadásul nehéz helyzetben ígértek segítséget országuk vezetőjének. Pintér például azt állítja, két hét alatt rendbe teszi a Fidesz szerint megromlott közbiztonságot.
Vágólapra másolva!

"Amikor a spanyol Armada Erzsébet királynő idején Anglia ellen hajózott, az anekdota és millió irodalmi alkotás a következőképpen mondja el a történetet. Amikor a lordkancellár azt mondta a királynőnek: felség, a koronatanács összeült, Anglia történetének legválságosabb pillanataiban a spanyol Armada partjaink felé tart, döntenünk kell, kinek a kezébe teszi le felséged Anglia sorsát, ki vezényli a flottát. Hosszú hallgatás után a királynő azt mondta: Drake. Erre megdöbbenve azt mondta a lordkancellár: de felség, Francis Drake, a kalóz? Erre azt mondta a királynő: nem, Sir Francis Drake, őfelsége admirálisa" - mondta Semjén Zsolt leendő kormányfőhelyettes, a KDNP elnöke a Hír TV Péntek8 című műsorában.

"Hogy hogy csinálta, az az ő dolga"

Semjén a történelmi anekdotával Pintér Sándor leendő belügyminiszterre utalt. Bár többször hozzátette: nem akarja párhuzamba állítani a kalózkodó Francis Drake-et Pintér Sándorral, a történelmi példával azt akarta érzékeltetni, hogy a rendkívüli helyzetekhez rendkívüli emberek kellenek. Semjén szerint jelenleg a közbiztonsági problémák miatt van rendkívüli helyzet az országban, ezért olyan belügyminisztere van szükség, aki hasonló helyzetben már bizonyított.

"Az áldatlan emlékű Kuncze belügyminisztersége idején naponta voltak robbantások, emberek haltak meg, utcán robbantak az autó. Ha jól emlékszem, még Orbán Viktor miniszterelnöki beiktatása napján is volt robbantás. Pintér Sándor lett a belügyminiszter, másnap megszűntek a robbantások. Hogy hogy csinálta, az az ő dolga" - mondta Pintér 1998-2002 közti miniszterségéről.

A hét tenger ördöge

Az 1540 körül született Francis Drake Anglia egyik legismertebb kalóza volt, úgy emlegették: "őfelsége kalóza", a "hét tenger ördöge". Második útján az 1560-as években, a karibi szigetvilágban a spanyolok megtámadták a hajóját, így bosszút esküdött ellenük. Akcióira felfigyelt I. Erzsébet királynő, akitől felhatalmazást kapott a spanyol birtokok és gályák fosztogatására. Tetteit azonban hivatalosan nem méltányolhatták, mivel Anglia éppen fegyverszünetet kötött Spanyolországgal.

Drake később is folytatta a kalózkodást a spanyolok ellen, ezért Spanyolország a kiadatását kérte. Erre válaszul Erzsébet 1581-ben lovaggá ütötte, az "én kalózomnak" nevezte, bár hozzátette: a törvény szerint a fejét kellene vetetnie. Amikor II. Fülöp spanyol király 1588-ban Anglia ellen indult, Drake-nek - aki az angol flotta egyik parancsnoka volt - nagy szerepe volt a korábban legyőzhetetlen spanyol Armada szétverésében. A győzelem után Anglia hőseként ünnepelték. 1595-ös útján Puerto Rico elleni támadása kudarcot vallott, flottáját megtizedelte a trópusi láz, 1596. január 28-án Portobelo panamai város közelében ő is a járvány áldozata lett. A tengeren temették el, ólomkoporsóban.

Megosztó személyiség

Bár Semjén többször jelezte az interjúban, hogy a példát nem szó szerint kell érteni és nem kell összefüggést keresni Pintér, illetve Drake személyisége között, a hasonlat annyiban találó, hogy Pintér is megosztó személyiségnek számított minisztersége idején.

Felmerült például, hogy köze lehet több kényes ügyhöz. Először a pilisszentlászlói bombagyáros, a német Dietmar Clodo élettársa állította azt, hogy Clodo többször is tárgyalt vele. Pintér vizsgálatot kért az ügyben az ügyészségtől, és azt mondta, lehet, hogy találkozott valamikor véletlenül Clodóval, de személyesen nem ismerte. Boros Tamás, az Aranykéz utcai merénylet későbbi célpontja szintén terhelő vallomást tett az akkori belügyminiszterre: 1998-ban az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ülésén is levetítették azt a videófilmet, amelyen a később felrobbantott vállalkozó a köztisztviselők és a maffia összefonódásáról beszélt. Pintér tagadta Boros állításait, és azt mondta, le akarják járatni.

Pintért az olajügyekkel is összefüggésbe hozták, miután az egyik tanú, Nógrádi Zsolt azt állította, hogy - más politikusok és közéleti személyek mellett - neki is volt köze az olajszőkítésekhez. Nógrádi azt állította, hogy 1992 és 1996 között akkori országos rendőrfőkapitányként Pintér tudott a Bács-Kiskun megyében zajló törvénytelen olajügyletekről. Pintér "határozottan visszautasította" az állításokat, a parlament olajügyeket vizsgáló bizottságának kisgazda elnökét, Pallag Lászlót pedig beperelte, amiért Nógrádi vallomását ismertetve arról beszélt, hogy együttműködött az olajmaffiával és a bűnözőktől több millió forintot kapott. Az ügyészség végül arra hivatkozva szüntette meg a nyomozást ebben az ügyben, hogy Nógrádi vallomásában ellentmondások vannak.

"Igazi keménykezű"

A hasonlóság áll egy másik szempontból is. Drake akkor segítette ki az angol királynőt, amikor komoly veszély fenyegette az országot. A Fidesz a választási kampányban végig azt hangsúlyozta, hogy a párt szerint tragikusan megromlott közbiztonság rendbetételét tekinti egyik első feladatának. Pintér az új kormány minisztereit bemutató múlt hétfői sajtótájékoztató után az [origo]-nak azt mondta, hivatalba lépése után két héten belül rendet tesz az országban.

A rendőrök körében Pintér jelenleg is népszerű, az [origo]-nak korábban több az ORFK-n, a BRFK-n dolgozó rendőr is azt állította: "sokan várják vissza" Pintért. A jelenleg is rendőrségen dolgozó vagy korábban Pintér beosztottjaként szolgálatot teljesítő forrásaink két dolgot említettek, ami szerintük alkalmassá teheti a feladatra Pintért: a szakmai hozzáértését és azt, hogy "igazi keménykezű" vezetőként képes lenne irányítani a hatalmas szervezetet. Az utolsó rendőri vezető, akinek még volt presztízse" - mondta róla egy egykori rendőr, aki az 1990-es évek elején Pintér alatt szolgált. (Itt elolvashatja, hogy mit gondolnak korábbi és jelenlegi rendőrök Pintér miniszteri kinevezéséről.)

Pintért a keménykezűsége miatt is támadták. 2002 tavaszán, amikor egy szórakozóhelyi verekedésben megölték Simon Tibort, a Ferencváros egyik focistáját, több MSZP-s parlamenti képviselő azzal vádolta Pintért, hogy ez a rendpárti, látszatra épülő miniszterségének a következménye. A szocialista politikusok - Páva Zoltán, Kökény Mihály és Bakonyi Tibor - szerint felelősség terhelte a rendőri vezetést, amiért eltűrte, hogy hivatásos rendőrök feketén kidobóként dolgozhassanak.

Jól fizet a biztonság

Pintér és Drake között van más hasonlóság is, mindketten fialtatni tudták a rendteremtésben szerzett tapasztalataikat, igaz, Pintérrel szemben Drake ehhez törvényen kívüli módszereket használt. Az egyik, spanyolok elleni hadjárata idején két spanyol hajót is elfogott, mindkettőn felbecsülhetetlen értékű kincseket, többek között 36 kilogramm aranyat talált.

Pintér márciusig egy biztonsági szolgáltatásokkal foglalkozó cég, a Civil Biztonsági Szolgálat vezetője volt. Honlapja szerint a Civil Biztonsági Szolgálat 16 éves múltra tekint vissza, és olyan nagy ügyfelekkel büszkélkedhet, mint az OTP, a Mol, a MÁV vagy a Magyar Honvédség. A 2008-as évről szóló, legfrissebb nyilvános üzleti beszámolója szerint a cégnek akkor 4,8 milliárd forintos bevétele volt, és 710 milliós adózott nyereséget produkált, amelyből az akkori tervek szerint öt éven át 436 millió forintot fizetnek ki az egyszemélyes tulajdonos Pintérnek (Pintér cégéről itt olvashat bővebben).

A Fidesz bizalma töretlen

A leendő belügyminiszter már az első nyilatkozatával vihart kavart. Pintér - amikor Orbán Viktor múlt hétfőn bemutatta a leendő kormányának tagjait - azt mondta: nem gondolja, hogy Gergényi Péter korábbi budapesti rendőrkapitány törvénytelenül járt volna el a 2006-os oszlatások levezénylésénél. Néhány nappal később Varga Mihály - aki a kormányfő politikai hátországát jelentő Miniszterelnökséget vezeti majd - szerencsétlen, elsietett nyilatkozatnak nevezte Pintér kijelentését.

A Fidesz egyik befolyásos politikusa szerint Orbán a kijelentés miatt kényszerült rá, hogy már a kormányalakítás előtt bejelentse: miniszterelnöki megbízottként Balsai István feladata lesz a 2006. októberi zavargások kivizsgálására. Hasonlóan nyilatkozott a Hír TV-nek Semjén, aki azt mondta: szerencsétlen dolog volt Pintér jelentése, de a Fidesz gyorsan helyre tette a dolgot.

A Fidesz bizalma ennek ellenére nem rendült meg Pintérben. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője múlt szerdán azt mondta: "semmilyen változtatási szándék nincs a korábban bejelentett miniszterjelöltek kapcsán". Lázár János, a Fidesz parlamenti frakciójának leendő vezetője pedig hétfőn az ATV-ben azt mondta: Pintér élvezi a Fidesz-frakció minden tagjának a támogatását és bizalmát.