"Olyan, mint a Mexikói-öböl" - Olaj és árvíz öntötte el Budafokot

Vágólapra másolva!
Soha nem látott árvíz zúdult le vasárnap a mindig csendesen csordogáló Hosszúréti-patakon a főváros XXII. kerületében. A Honfoglalás utcát és környékét érintő áradat kerítések alapjait vitte el, halakat vetett a szervizutakra, udvarokat változtatott szemétteleppé és házakba tört be. A legsúlyosabb károk vélhetően a Kártya utcában keletkeztek, ahol egy műhelyből rengeteg olajat mosott ki a víz, emiatt méter magasan olajos víz lepett be mindent. Riport a budafoki árvízről.
Vágólapra másolva!

A Honfoglalás utca felső végén, a Péterhegyi út kereszteződése közelében szivattyú zúg, a távolban egy utánfutós tűzoltóautó parkol a sárban. A Péterhegyi út patak felett átívelő hídján még hétfőn délelőtt is ott lógtak a "Police" feliratú rendőrségi szalagok, amivel a vasárnapi áradás után lezárták a környéket.

A Hosszúréti-patak (másik nevén Kő-ér) vasárnapi áradása leginkább a Honfoglalás utat, a Méhész utcát és a Kártya utcát sújtotta Budapest XXII. kerületében. Nagyjából száz házba folyt be a víz, mert a környéken lévő halastavakból a patak nem tudta elvezetni a vizet. Volt olyan terület, ahol 140 centi magasan állt a víz. Az egyik családi házból anyát és gyermekét derékig érő vízből mentették ki.

A pataktól ugyan egy mező, egy szervizút és a villamospálya töltése is elválasztja, de nem úszta meg az áradást a közeli lovarda sem. Fodor Szabolcs tulajdonos szerint mióta megépült a Tóváros nevű lakópark feljebb a patak mentén, azóta "rendszeresen kiönt a víz a szervízútig". A lovardába épp hogy behatolt a víz, csak egy lovat kellett arrébb vinniük - mondta Fodor Szabolcs.

A rozsdálló villamossínek túloldalán még mindig magas víz állt a mélyen fekvő, murvás szervizúton. "De béna vagy!" - mondta egy nő csalodottan a férfinak, aki épp hálóval próbált kiszedni ottjártunkkor egy odavetődött halat, de sikertelenül csapott le rá. A férfi szerint a halak nagy részét már kifogták előttük a tűzoltók, akik ezt meg is erősítették tudósítónknak.

Az ár miatt a 41-es villamos Kamaraerdő helyett csak Budafok kocsiszínig közlekedett hétfő kora délutánig, mert Kőérbereknél a villamospálya is víz alatt állt. "Hiányzik már nagyon a villamos" - panaszolta egy idős nő az [origo] tudósítójának a legnagyobb problémáját. Mutatja, merre öntötte el a házakat a víz, de ő nem a veszélyeztetett környéken lakik - tette hozzá.

Elmocsarasodtak a kertek

Nem vette ennyire könnyen az árvizet a villamospótlóra várakozó másik idős nő. Ő a Honfoglalás utcában lakik, a tűzoltók szivattyúzták ki a pincéjét, és a patak a kertjét is elöntötte, és valóban látni, hogy a patak felé eső kertek most inkább mocsarakra hasonlítanak.

Egy másik, az utcában lakó férfi elmondta: még sose látta ekkorának a patakot. A tenyerével mutatta, hogy ötven centis víz van a pincéjében. Szomszédja szabadságot vett ki, hogy megvédhesse a házát, sikerült is, bár szerinte főleg a ház magas építésű alapja miatt, a kertben így is bokáig állt a víz.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Elmosta a kerítés alapját a patak - Galériáért kattintson a képre!

Minél lejjebb haladunk az utcán, annál komolyabbak a vízkárok. Egyes lakók a tisztítatlan vízelvezető árokra is panaszkodnak, és szomorúan mondják, hogy még a szennyvíz is feljött sok helyen. Egy patakparti szépségszalon kerítésének betonalapját elmosta a víz, és az üzletbe is betört a patak. A fodrászkellékek nagy része ponyvával letakarva az udvaron hever. Az ÁNTSZ ellenőrei épp ottlétünkkor érkeztek, hogy elmondják a tulajdonosnak, miként fertőtlenítsen majd a klórmésszel és hogy vigyázzon a zavaros csapvízzel.

"Még a nagyfateromék laktak itt, vagy negyven éve történt ilyen utoljára" - mondja a szomszédos ház férfi lakója. Udvaruk katasztrófa sújtotta övezet képét mutatja: össze-vissza heverő autó- és motoralkatrészek, feldúlt virágágyás, homokzsákok, a ház sarkában méter mélyen beszakadt föld, megdőlt kerítés, a háziak épp a statikust várták. Biztosításuk pedig nincs - mondta az ott lakó nő.

Lentebb már minden portánál homokzsákokat látni. Egy férfi épp a homokzsákokat cipelte el a ház bejáratából, és azt mesélte, a barátai nem hittek neki, amikor azt mondta, drasztikusan emelkedik a patak, de "két óra múlva már pakoltuk a homokzsákokat".

Mint a Mexikói-öböl

Nemcsak a víz pusztított, az áradás egy autószerelő műhely raktárából olajat sodort ki a Kártya utcába, az olaj pedig az egész környéket beszennyezte. A tűzoltók olajszívó hurkákkal kezdték eltakarítani a szennyeződést, a kárelhárítás még hétfő délelőtt is zajlott. Az olajtól bűzlő környék egy tankerkatasztrófa képét mutatta, az olaj mindenhol megrajzolta a víz maximális magasságát, így tisztán látszott, hol meddig ért vasárnap.

Három tűzoltó-, egy rendőrautó és a Fővárosi Csatornázási Művek hatalmas szippantós kocsija állt hétfőn a zsákutcában. Az utcán olajoshordók sorakoztak, az egyik megrepedve, fedő nélkül, félig a szurokfekete olajjal. A kertekben a színes rózsákat, a zöld növényzetet, a térköveket is bevonta a csillogó, filmszerű olajréteg.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Mindent belep a fekete olaj - Galériáért kattintson a képre!

"Mexikói-öböl 2." - utalt az utca végén lakó nő az Egyesült Államok partjait beszennyező olajkatasztrófára. Az ő kertjük gyakorlatilag teljesen tönkrement, a dzsungelszerű, sűrű növényzetet teljesen belepte az olaj, de a nő szerint a házban se jobb a helyzet, a bútorok is tönkrementek. Szomszédja két autóját is megmutatja: az egyik egy új típusú távol-keleti terepjáró, a másik egy egyterű nyugati kocsi, mindkettőt több mint egy méter magasan belepte az olajos ár, szerinte valószínűleg totálkárosak lettek.

Egy felújított házban a tulajdonos rokona vezetett körbe minket: a lakásban mindent halmokba pakoltak, hogy minél magasabban legyen a holmi; belül is végig látszik az olaj és a víz szintje a falakon. A rokon szerint a kertében is földcserére lesz szükség. Ők hajnali kettőig merték a vizet mire végeztek. A környéken lakók pedig még az árvíz előtt úgy döntöttek: beperlik a Fővárosi Csatornázási Műveket a patak rendezetlen állapota miatt.