Gyanúsított lett a rendőrlistát közzétevő blogger

Vágólapra másolva!
Eljárást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy blogger ellen, aki tavaly decemberben rendőrökről állított össze és tett közzé egy listát az interneten. A rendőrség szerint az egyes rendőröket lealacsonyító, becsmérlő kifejezésekkel illette.
Vágólapra másolva!

Rendőrök nevével és adataival készített listát egy férfi, amit becsmérlő kifejezések bejegyzésével közzétett az interneten. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerint a férfit nemrég személyes adattal való visszaélés és becsületsértés gyanújával gyanúsítottként hallgatták ki. A BRFK szerint a férfi 2009. december 28-án este tette közzé egy internetes blogon az általa készített listát.

A jogszabályok szerint a rendőrökkel kapcsolatos, ilyen típusú információk (név, azonosító, beosztás) nyilvános adatnak minősülnek, de azok összegyűjtése, rögzítése, rendszerezése és nyilvánosságra hozatala adatkezelésnek minősül, amihez az érintettek hozzájárulása és törvényi felhatalmazás kell.

A férfi senki hozzájárulásával nem rendelkezett, és joga sem volt az adatok kezelésére. Házkutatást tartottak nála és eszközöket foglaltak le. A férfi panasszal élt mind a gyanúsítás, mind a házkutatás és lefoglalás ellen, de panaszát az ügyészség elutasította. A lealacsonyító és becsmérlő kifejezések miatt az érintett rendőrök magánindítványt tettek becsületsértés miatt.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a férfi 2006 óta a legtöbb radikálisok által jegyzett utcai tüntetésen ott volt, általában az intézkedő rendőrökről készített fényképfelvételeket.