Pénzbüntetésre ítélték a fideszes politikust előállító rendőrt

Vágólapra másolva!
Jogerősen pénzbüntetésre ítélt a bíróság egy rendőr hadnagyot, amiért tavaly januárban indokolatlanul előállított két férfit - köztük a Fidesz egyik ifjúsági politikusát - a szegedi kapitányságra, majd órákon keresztül várakoztatta őket az aulában. A rendőrök szerint a sértett ki akart bújni az intézkedés alól, míg a politikus szerint ők csak megijedtek, mert az hitték, rablásba keveredtek.
Vágólapra másolva!

Jogellenes fogva tartás bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a rendőr hadnagyot, aki 2009. január 30-án egy gépkocsis üldözést követően indokolatlanul előállított két férfit a szegedi rendőrkapitányságra. Az ítélőtábla jogerősen 240 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta a rendőrt, aki az eljárás során ártatlannak vallotta magát, és az ítélőtábla előtt is kijelentette, hogy ő a jogszabályoknak megfelelően járt el.

A rendőrök azért akartak intézkedni Bauer Bencével, a Fidesz ifjúsági tagozatának politikusával és egy vele utazó barátjával szemben, mert a politikus autójával Sándorfalva felől Szegedre tartva többször is átlépte a felezővonalat. A rendőrség akciócsoportjának a vádlott parancsnoksága alatt álló munkatársai azt feltételezték, hogy a sofőr ittas vagy bódult állapotban vezeti járművét, ezért egyik, megkülönböztető jelzés nélküli, autójukkal megelőzték őket, egy másik gépkocsival pedig mögötte haladtak.

A sértettek autóját közrefogva mentek Szegedig, ahol egy körforgalomban megállították az autót. Amikor a vádlott, és egy szintén bevetési ruhát és golyóálló mellényt viselő kollégája kiszállt a kocsiból, a sértettek azt gondolva, hogy egy rablótámadásba keveredtek, a rendőrségi autót kikerülve elhajtottak a helyszínről. Menekülés közben telefonon felhívták a rendőrségi ügyeletet, ahol közölték velük, üldözőik is rendőrök, így megálltak.

A két fiatal férfit a rendőrök testi kényszer alkalmazásával szállították ki az autóból. A helyszínre érkező egyenruhás járőrök mindkét sértettel megfújatták a szondát, amely nem színeződött el, ennek ellenére Bauert és barátját előállították a szegedi rendőrkapitányságra. Az ítélet szerint az elítélt rendőr a követő három és fél órában - amíg a sértettek a kapitányság aulájában várakoztak - nem tett semmit azért, hogy tisztázza, fogyasztott-e kábítószert a két fiatal. Erre egyébként a rendőri intézkedést követő zavartságon kívül semmilyen jel nem utalt.

A kapitányságon a vádlott felettesei vizsgálatot indítottak a történtek tisztázására, rendőrorvost hívtak a sértettekhez, majd már az előállítást megszüntetve meghallgatták őket. A vádlottat a parancsnoki vizsgálat elmarasztalta. Megállapították, a vádlottnak már a legelső intézkedés előtt - rendőri tárcsával vagy megkülönböztető jelzés használatával - fel kellett volna hívnia a sértettek figyelmét arra, hogy rendőri intézkedés zajlik.