A tisztújítás menetrendjéről vitáznak az MSZP vezetői

Vágólapra másolva!
A tisztújítás menetrendjéről vitáznak csütörtökön az MSZP országos és megyei vezetői. A találkozón arról lesz szó, hogy az önkormányzati választásokig eltolják-e, vagy éppen folgyorsítsák a párt megújítását és a vezetés átalakítását. A választási vereség jelentette be a tisztújítást az MSZP vezetése, de hamar kiderült, hogy ez még hosszú hónapokig húzódhat, sokan kivárásra játszanak.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön délelőtt az MSZP budapesti székházában a tisztújítás menetrendjéről egyeztetnek az MSZP megyei elnökei, az országos elnökség tagjai és a választmány vezetése. Az MTI szerint a találkozón szóba kerül a tisztújítás esetleges felgyorsítása és az is, hogy a júniusi kongresszust összehívó választmányi ülés ne a pünkösdi hétvégén, hanem egy héttel korábban legyen.

Ezen az ülésen összegzik azokat a véleményeket is, amelyek az elmúlt négy év szocialista politizálásának hibáit, a további politikai stratégiát, és a tisztújítás menetrendjét részletezik. Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök közölte korábban, hogy ezekben a témákban a pártkonzultáció keretében írásban kérnek véleményeket a politikusaiktól.

Az MSZP vezetői az elmúlt hetekben többször is nyilatkoztak arról, hogy a tisztújításnak alapvetően két forgatókönyve van. A leglényegesebb különbség a kettő között az, hogy az önkormányzati választások előtt vagy után legyen az alulról induló teljes tisztújítás.

Bár az MSZP választási bukása után Gyurcsány Ferenc átvilágítást, Mesterházy Attila új baloldalt, az MSZP pedig új időszámítást ígért, az [origo]-nak nyilatkozó szocialista politikusok szerint úgy tűnik, hogy őszig érintetlen marad a párton belüli politikai felállás, ugyanis sokan játszanak kivárásra.

A párton belül jelenleg erős az úgynevezett önkormányzati lobbi, vagyis azok, akik polgármesterként, önkormányzati képviselőként már elsősorban az őszi választásokra koncentrálnának. Az ő érdekük az, hogy ne legyen tisztújítás az önkormányzati választások előtt, inkább a kampányukra koncentrálnának. Eközben ugyanakkor az MSZP tagsága azonnali változást szeretne. Egy elnökségi tag szerint "a párton belül minél lejjebb megyünk, annál inkább azt szeretnék, hogy azonnal történjen valami és legyen tisztújítás". Egy névtelenséget kérő országgyűlési képviselő ezt úgy fogalmazta meg: "A szervezetben középszinttől felfelé a vezetés óvatos, miközben a közhangulat az, hogy mindenki húzzon el."

A választási vereség miatt még a második forduló éjszakáján lemondott az MSZP elnöke, Lendvai Ildikó, a párt elnöksége pedig felajánlotta lemondását a június elejére tervezett kongresszusnak. Hamar kiderült, hogy a vezetés tényleges megújítása áttevődhet az önkormányzati választások utánra, ezzel szemben a párt vezetői továbbra is megújulásról beszéltek. Csak a hajdú-bihari szervezet lázadt fel, akik a teljes megyei elnökség lemondását követelték, mivel megyéjük szerepelt legrosszabbul a választásokon, illetve Vadai Ágnes mondott le elnökségi tagságáról, amiért elmaradt a teljes tisztújítás.