Nyilvános a rektorok fizetése a bíróság szerint

Vágólapra másolva!
Jogerős bírósági ítélet született arról, hogy az egyetemi és főiskolai rektorok fizetése nyilvános adat - közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Az ítélet egy próbaper eredménye, az eddig minden nyomás ellenére titkolózó rektoroknak a TASZ szerint ezután ki kell adniuk az adatokat.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön kimondta, hogy az egyetemi vezetők fizetése mindenki számára megismerhető adat - közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), amely a rektorok fizetésének nyilvánosságáért indított pert. A próbapert a gödöllői Szent István Egyetem ellen indították Bodoky Tamás újságíróval közösen.

A TASZ szerint a jogerős döntésre mostantól az összes többi állami vagy önkormányzati tulajdonú felsőoktatási intézmény kapcsán lehet hivatkozni. A bíróság ugyanis megállapította, hogy a rektorok közfeladatot végző vezetők, ezért bizonyos személyes adataik - így fizetéseik mértéke - nyilvánosak, mert szorosan összefüggnek közfeladatuk ellátásával. Ugyanezt mondta ki a Fővárosi Bíróság is tavaly novemberi ítéletében is.

Korábban a rektorok mindezt vitatták, ezért számos adatkérés ellenére nem hozták nyilvánosságra fizetésük mértékét. Egy közös nyilatkozatban azt írták, hogy szerintük a keresetükkel kapcsolatos adatok személyesek, így saját maguk dönthetik el, hogy kit tájékoztatnak róla. Annak ellenére titkolták el az adatokat, hogy Jóri András adatvédelmi ombudsman vitatta, hogy személyes adat lenne a fizetésük, Bajnai Gordon miniszterelnök pedig a társadalmi felelősségvállalásra hivatkozva próbált képviselőikre nyomást gyakorolni.

A bíróság szerint nem titkolhatók a rektori fizetések.