Nem mondanak le az MTV kuratóriumának MSZP-s és SZDSZ-es delegáltjai

Vágólapra másolva!
Hiába kérték a Fideszes és KDNP-s küldöttek, nem mondanak le az MTV kuratóriumának szocialista és szabad demokrata tagjai. A Fidesz és a KDNP azért kezdeményezte a lemondást, mert szerintük "nagy és drága kuratóriumok" jönnek létre, ha az új parlamenti erőviszonyoknak megfelelően kiegészítik a testületeket. A Duna TV kuratóriuma csütörtökön dönt a lemondásról, a Magyar Rádió kurátorai pedig a jelölő pártokkal egyeztetnek.
Vágólapra másolva!

Nem mondanak le a szocialisták és a szabad demokraták által delegált tagok a Magyar Televíziót felügyelő közalapítvány kuratóriumában betöltött tagságukról - közölte az MTI-vel csütörtökön Balogh László, a testület KDNP által delegált elnökhelyettese. A kuratórium a szerdai ülésén tárgyalta a kérdést, az elnökhelyettes szerint volt aki azt javasolta, hogy a parlament megalakulása után térjenek vissza a kérdésre.

A közmédiumokat felügyelő kuratóriumi elnökségek kollektív lemondását a Fidesz és a KDNP által delegált tagok javasolták kedden egy közleményben. A három testületnek a közlemény szerint összesen 43 tagja van, közülük 20-at az MSZP, 12-őt a Fidesz, 5-öt az SZDSZ, 3-at a KDNP és 3-at az MDF jelölt. A kuratóriumi elnökségekben a médiatörvény szerint azonos számú kormánypárti és ellenzéki delegáltnak kell lennie. Az újonnan parlamentbe jutott pártoknak joguk van saját delegáltakat küldeni, de maradhatnak azok is, akiknek pártja kiesett a parlamentből, ők semlegesnek számítanak. A kuratóriumokat az új parlamenti erőviszonyoknak megfelelően fel kellene tölteni az új pártok, valamint a Fidesz és a KDNP delegáltjaival. Ez a fideszesek szerint nagy és drága testületeket eredményezne, ezért javasolták a kollektív lemondást.

A Magyar Rádió kuratóriumának tagjai a szocialisták által delegált elnök, Rangos Katalin szerint a döntés előtt az őket delegáló pártokkal egyeztetnek, a Duna TV testülete pedig csütörtöki ülésén dönt a felhívásról.