"Olyan, mint egy légiszerencsétlenség" - szakorvos a mandulaműtét után meghalt kisgyerek esetéről

Vágólapra másolva!
Szakmai körökben jól ismert jelenség az a mandulaműtét utáni torokvérzés, amely egy négyéves kisgyerek halálát okozta hétfőn Nagykanizsán. Az [origo]-nak nyilatkozó szakorvos szerint ötvenezer műtétből egyszer fordul elő ilyen eset, ami szerinte a legnagyobb elővigyázatossággal is kivédhetetlen. A szakorvos azt mondta, ezek az esetek olyanok, mint egy repülőgép-szerencsétlenség: szigorú ajánlásokkal és biztonsági szabályokkal próbálják megelőzni a problémát, de még így is megtörténik.
Vágólapra másolva!

Még a legjobb amerikai kórházakban is előfordulhat, hogy kisgyerekek halnak meg a mandulaműtét után torkukban felszakadó seb miatt - mondta az [origo]-nak a Heim Pál Gyermekkórház fül-orr-gégészeti osztályvezetője, Katona Gábor. Hétfőn egy négyéves gyerek halt meg a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban, miután pénteki mandulaműtétje után vérezni kezdett a torka (az esetről itt olvashat).

Az [origo]-nak nyilatkozó szakorvos szerint az ilyen esetektragikusak, de néha kivédhetetlenek. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi történt a nagykanizsai kórházban, a halálesetről a kórház csak egy szűkszavú közleményt adott ki, és az eset kivizsgálásáig, a hatósági boncolás elvégzéséig teljes hírzárlatot rendelt el az igazgató. A nyilvánosságra hozott adatok alapján azonban úgy tűnik, hogy a halálhoz olyan okok vezettek, amelyek Katona Gábor szerint néha elkerülhetetlenek.

A kórháznak az [origo]-hoz eljuttatott közleményében az áll, hogy a pénteken műtött kisgyerek láza miatt a kórház gyermekosztályán maradt, hétfőn délután pedig "viszonylagos jóllét közepette", hirtelen "befolyásolhatatlan vérzés" indult meg a torkában a műtéti területről. A kórház szerint a leggyorsabb és szakszerű orvosi beavatkozás ellenére is percek alatt kritikussá vált a gyermek állapota, akit elvesztése után még egy órán át próbáltak újraéleszteni, sikertelenül.

Felszakadó erek a torokban

"A saját praxisomban szerencsére még nem találkoztam ilyen esettel, de a mandulaműtétnek ez a fajta szövődménye szakmai körökben ismert jelenség" - mondta az [origo]-nak Katona Gábor. A Heim Pál Gyermekkórház fül-orr-gégész főorvosa, aki az orvosi szakmai kollégiumokban részt vett a mandulaműtétekről szóló ajánlások kidolgozásában, állítja: ma Magyarországon rendkívül szigorú előírások vannak az ilyen műtétek elvégzésére, de még így sem zárhatók ki az efféle halálesetek.

"Ilyenkor az történik, hogy a kivett mandula helyén nyílt seb marad a torokban, amit egyfajta sebváladék fed le. Ez gyógyulás közben összehúzódik, és három-öt nap után leválhat" - magyarázta a főorvos. Ha a sebet fedő váladék köhögés vagy egyéb ok miatt leválik, akkor az alatta lévő erek is felszakadhatnak, esetleg nagyobb artériák is megnyílhatnak, és akkor "nagyon ijesztő vérzés" alakulhat ki. Ezekben az esetekben sokszor nem is az elvérzés a veszélyes, hanem hogy a páciens egyszerűen megfullad a vértől - magyarázta Katona Gábor. Brünner Szilveszter, a nagykanizsai kórház orvos-igazgatója korábban az MTI-nek azt mondta, hogy a megműtött gyerek torkában is egy nagyobb köhögés után kezdődött a vérzés.

A műtét után napokkal felszakadó seb Katona szerint különösen akkor veszélyes, ha a gyereket már hazavitték a kórházból, hiszen erős vérzés esetén csak az azonnali segítség mentheti meg a beteget. De még a kórházi körülmények sem jelentenek garanciát arra, hogy a kisgyerek torkában felszakadó seb nem lehet halálos: "Egy mandulaműtött gyerek ágya mellett nem ülhet ott két hétig egy sebész és egy altatóorvos" - mondta Katona, hozzátéve, hogy sajnos néha 10-15 percen, egy orvos kiérkezésének idején is múlhat a páciens élete.

Ötvenezerből egy

Katona Gábor főorvos szerint a mandulaműtét utáni torokvérzés önmagában nem ritka jelenség, a műtétek 1-2 százaléka után előfordul. A legtöbb esetben azonban a vérzés nem olyan súlyos, hogy a beteg életét veszélyeztesse, és megfelelő módszerekkel el lehet állítani. A halálos végkimenetel ennél jóval ritkább: Katonát korábbi amerikai tanulmányútján, a kaliforniai Stanford egyetem kórházában úgy tájékoztatták, hogy még ott is előfordulnak ilyen halálesetek 50 ezer esetből egyszer.

Magyarországon nagyjából hasonló az arány - állította Katona, aki szerint korábban itthon is voltak hasonló esetek Szigetváron, illetve Kecskeméten. A szakmai kollégium éppen ezek miatt dolgozott ki szigorú ajánlásokat a gyermekkori mandulaműtétekre, amelyek az osztrák, illetve amerikai gyakorlatot adaptálták. Lényegében Magyarországon ma csak akkor végeznek mandulaműtétet kisgyermekeken, ha feltétlenül muszáj - mondta.

A halálesetek azonban csak ott nem fordulnak elő, ahol nem műtenek mandulát - fogalmazott. Ez egy olyan kockázat, ami benne van az előzetes betegtájékoztatóban, egy lehetséges szövődmény, amelyre mindenkit figyelmeztetni kell - mondta a főorvos: "Olyan ez, mint a repülés: ha felszállunk a repülőre, tudjuk, hogy bármilyen biztosítás és biztonsági intézkedések vannak érvényben, az attól még lezuhanhat."