Az újbudai polgármester megakadályozná az iszlám központ megépítését

Vágólapra másolva!
Molnár Gyula, a főváros XI. kerületének szocialista polgármestere kezdeményezi, hogy a kerület iszlám közössége ne az önkormányzattól korábban megvett, Budaörsi úti ingatlanon építsen fel iszlám kulturális központot. Molnár szerint olyan helyet kellene keresniük, ahol kevésbé alakítják át az ott élők megszokott életét.
Vágólapra másolva!

Újbuda polgármestere kezdeményezi, hogy a XI. kerület vásárolja vissza azt a területet, amelyre a tulajdonosok iszlám kulturális központ megépítését tervezték, a helyi iszlám közösséget pedig arra kéri, hogy válasszanak új helyet a megvalósításhoz - közölte az önkormányzat szerdán az MTI-vel.

Molnár Gyula (MSZP) a képviselő-testület csütörtöki ülésén felhatalmazást kér majd arra, hogy ajánlatot tehessen a Budaörsi út melletti terület tulajdonosainak. A kerület iszlám közösségétől azt kéri, hogy "legyenek nyitottak egy olyan új terület kiválasztásában, ahol megvalósítva terveiket, kevésbé alakítják át az ott élők megszokott életét, mindennapjait".

A polgármester tárgyalásokat kezdeményez, hogy olyan megoldást találjanak, amely a kerület lakói számára elfogadható, ugyanakkor sem az önkormányzatnak, sem az iszlám közösségnek nem jelent hátrányt, anyagi veszteséget. A Budaörsi út mellé tervezett iszlám központ megépítése ellen a környéken élők nagy számban tiltakoztak, mert szerintük a létesítmény komolyan növelné a forgalmat.

Az iszlám egyházhoz kötődő Jótékonysági Béke Alapítvány 2005-ben vette meg az újbudai önkormányzattól a Budaörsi út, Holdvilág utca és Bajmóci utca által határolt területet, hogy a Sas-hegy lábánál felépítse az iszlám vallási és kulturális központot. Az eredeti elképzelés szerint az épülethez egy minaret is tartozna. Ez ellen azonban a lakók egy csoportja és - képviseletükben - a Fidesz is tiltakozott. Kupper András tavaly nyáron egy testületi üléssel összefüggésben úgy nyilatkozott: a Fidesz felvállalta a lakosság kérésének képviseletét, mert osztja a helyiek félelmeit az "arab negyed" kialakulásával kapcsolatban.