Egy órán át támadta régi bankját Kulcsár Attila

Vágólapra másolva!
Korábbi munkahelyét, a K and H Bankot és ügyfeleit támadta a bróker-ügy csütörtöki tárgyalásán Kulcsár Attila, aki korábban egyáltalán nem szólalt meg a másodfokú eljárás során. A 24 vádlott ellen folyó eljárásban elhangzottak a védőbeszédek, az ügyvédek többsége azt kérte, a bíróság zárja le a hét éve húzódó ügyet ahelyett, hogy elsőfokon elölről újraindul a tárgyalás.
Vágólapra másolva!

Sokéves hallgatás után Kulcsár Attila, a brókerügy elsőrendű vádlottja érdemben megszólalt csütörtök délután a Fővárosi Ítélőtáblán, és az egész bírósági eljárásban eddig példa nélküli, egyórás felszólalásában nekiment volt munkahelyének, a K and H Banknak és egykori ügyfeleinek is.

Kulcsár szerint a magát sértettnek feltüntető bank a biztosítási összeg reményében valótlan nyilatkozatokat tett az eljárás során, és ezzel hozzájárult az elsőfokú ítélethez, amelyet Kulcsán megalapozatlannak nevezett. Kulcsár azt állította, hogy ügyfeleinek túlnyomó többsége jól járt, és nem érdekelte őket, hogy milyen tranzakciók nyomán jutnak hozzá az ígért magas hozamokhoz. "Van értelme a megismételt eljárásnak. Határozott véleményem szerint ez az ügy még nincs lezárva, az elsőfokú bíróság csak 30-40 százalékban derítette fel" - mondta Kulcsár.

A Kulcsár-ügyben csütörtök délelőtt hangzottak el a védőbeszédek. Délelőtt jelezte Kulcsár Attila ügyvédje a bíróságnak, hogy védence délután megszólal mjad. Az egykori bróker a másodfokú eljárás során eddig egyáltalán nem tett érdemi nyilatkozatot.

A védők többsége a másodfokú eljárásban - az előzetes várakozásoktól eltérően - perbeszédeikben nem a sokat bírált elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, és új elsőfokú eljárást indítványozták, hanem ügydöntő másodfokú ítéletet kértek, amely lezárja a hét éve tartó büntetőeljárást.

A sikkasztás miatt első fokon, nem jogerősen három évre ítélt kilencedrendű vádlott, Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgatójának védője azt kérte a táblától, hogy változtassa meg a korábban megállapított tényállást, s ez alapján szüntesse meg védencével szemben az eljárást, vagy mentse fel. A többi védőhöz hasonlóan Garamszegi ügyvédje is támadta Kulcsár évekkel ezelőtti - magára és több más vádlottra nézve is terhelő - vallomását, támadta, és kétségbe vonta Kulcsár szavahihetőségét.

Több védőbeszéd is arról szólt, hogy Kulcsár vádlottak padjára került ügyfelei nemhogy nem követtek el bűncselekményt, de valójában inkább sértettjei, károsultjai az ügynek, mint elkövetői. Ugyanakkor Kulcsár munkahelyének, a K and H Banknak, illetve leányvállalatának a felelőssége az ügyvédek szerint jóval súlyosabb lehet annál, mint amit az eddigi eljárás megállapított.

Az ügyészség szerint a 2003 nyarán kipattant brókerbotrány kulcsszereplője, Kulcsár Attila, a K and H Equities dolgozójaként 1998 és 2003 között jogosulatlanul forgatta az ügyfelek, magánszemélyek és állami vállalatok pénzét off-shore cégeken keresztül. A Fővárosi Bíróság 2008 augusztusában hirdette ki elsőfokú ítéletét, amelyben nem jogerősen Kulcsárt nyolc év börtönnel és 230 millió forint vagyonelkobzással sújtotta, továbbá előzetes letartóztatásba helyezte. A volt brókert azóta is fogva tartják.

A 24 vádlott közül első fokon, nem jogerősen összesen heten kaptak letöltendő szabadságvesztést, míg vagyonelkobzást nyolc vádlottra szabott ki a bíróság, összesen mintegy 1,7 milliárd forint értékben.

Az ítélőtábla május 27-ére tűzte ki a határozathirdetést a Kulcsár-ügyben.