Vágólapra másolva!
Tönkrement a siófoki móló, szétszórták a hullámok a strandlépcsőket, eltörtek a partvédő művek vasbeton gerendái a Balaton déli partján az elmúlt napok viharjaiban. Balázs Árpád, Siófok polgármestere szerint az idegenforgalmi szezon nem került veszélybe, de télen nagy gondokat okozhat, ha nem javítják ki a károkat.
Vágólapra másolva!

Megrongálódtak a dél-balatoni partvédő művek a nagy viharokban - közölte Balázs Árpád, Siófok polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke pénteken. A viharban tönkrement a siófoki móló, a partvédő művek vasbeton tartógerendái eltörtek, a strandi bejárók szanaszét hevernek, és sok közülük is eltört. A polgármester szerint ezek rendbehozatalát nem bírják majd önerőből az önkormányzatok.

Ráadásul a vis maior ügyeket öt napon belül kell jelenteni, de ez a Balatonnál lehetetlen, mert a vihar után több nappal enyhült csak annyira a szél, hogy el tudják kezdeni felmérni a károkat, de akár egy hónapig is eltarthat, mire kiderül, hogy mekkora károkat okoztak a vízalámosások. A kár nagyságrendjét a jövő hét végére tervezik előzetes becslés alapján jelezni a kormánynak.

A keletkezett károk ugyanakkor nem veszélyeztetik az idegenforgalmi szezont, mert a Balaton megközelíthetőségét mindenhol meg lehet oldani. A téli terhelést azonban már nem fogják kibírni a megrongálódott partvédő művek, és ha nem hozzák helyre, az újabb, milliárdos nagyságrendű károkat okozhat.

A viharkárokat fokozta a siófoki partszakaszon, hogy az erős szélben kibillent a Balaton víztömege. Egy nyugatról keletre és egy északról délre tartó mozgást figyeltek meg, amelyek mindegyike óriási terhelést okozott Siófoknak: önmagában 40 centiméteres vízszintnövekedést okozott olyankor, amikor amúgy is a szabályozási szint felett állt a tó vízszintje.