Vágólapra másolva!
Magukat kárfelmérőnek vagy adománygyűjtőnek kiadó csalókra figyelmeztette az árvíz sújtotta települések lakosságát a rendőrség. A figyelmeztetés szerint készpénzt nem szabad adni adományként, a valódi kárfelmérők pedig igazolvánnyal vagy megbízólevéllel rendelkeznek.
Vágólapra másolva!

A katasztrófahelyzet "vámszedőire" figyelmeztető közleményt adott ki pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya. A közlemény szerint csalók különféle trükkökkel próbálkozhatnak az árvízi vészhelyzetben. A rendőrség összegyűjtötte a bűnmegelőzési tudnivalókat, és ajánlásait lakossági hírlevélként eljutattatta a polgármesteri hivatalokhoz és a lakossághoz.

A rendőrség szerint az árvízzel elöntött településeken megjelenhetnek áladománygyűjtők vagy úgynevezett "utazó bűnözők", akiknek az a céljuk, hogy lakásokba, házakhoz becsengetve, különböző indokokkal bejutva értékeket lopjanak el, vagy pénzt csaljanak ki a lakóktól.

A közleményben az áll: hivatalosan semmilyen szervezet nem gyűjt a helyszínen készpénzes adományokat, ezért a fő szabály az, hogy az esetleges adományokat mindig postai csekken kell feladni vagy bankszámlára kell befizetni, készpénzt nem szabad átadni idegennek. A rendőrség szerint hamisak az önkormányzatokra hivatkozó, telefonos megkeresések is, mert az önkormányzatok közvetlenül nem gyűjtenek adományokat.

Fennáll az a veszély is, hogy bűnözők magukat kárfelmérőnek kiadva próbálnak értékekhez jutni. A rendőrség arra is figyelmeztet, hogy a biztosítók kárfelmérést végző munkatársai minden esetben bejelentés után érkeznek ki a helyszínre, a cég igazolványával igazolják magukat, és hivatalos kárfelmérői jegyzőkönyvet készítenek. Az önkormányzatok is végezhetnek kárfelmérést, de a helyszínre érkező szakemberek megbízólevéllel rendelkeznek, vagy a polgármesteri hivatal képviselője is jelen van.