Navracsics szerint hibázott a Fidesz a miniszteri fizetéseknél

Vágólapra másolva!
Nem fog nőni a miniszterek bére - jelentette ki Navracsics Tibor leendő kormányfőhelyettes a parlamentben. A Fidesz hétfőre módosította az ezt a kérdést szabályozó, képviselői által benyújtott javaslatot, melyből először kimaradt a miniszterelnök joga a miniszteri fizetések csökkentésére. Navracsics szerint hibáztak, de ilyen előfordul.
Vágólapra másolva!

Módosította a Fidesz a kormánytagok és az államtitkárok jogállásáról szóló, pénteken benyújtott javaslatát, így a miniszterelnök a jövőben akár húsz százalékkal is csökkenthetné a miniszterek fizetését. A fizetéscsökkentésről szóló kitétel eddig hiányzott a javaslatból, amelyet az MSZP úgy értelmezett, hogy a Fidesz megemelné a miniszterek bérét.

A "központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról" szóló törvényjavaslat szabályozza a kormány tagjainak fizetését. E szerint a miniszterek bére a köztisztviselői illetményalap 15,6-szorosa, az államtitkároké pedig a köztisztviselői illetményalap 12-szerese.

A kormányzati bérekről ugyanezt tartalmazta a Bajnai-kormány idején hatályos törvény is. Az MSZP vasárnapi sajtótájékoztatóján mégis azt állította, hogy az Orbán-kormány tagjai a Bajnai minisztereihez képest több fizetést kapnak majd. Az MSZP ezt azzal indokolta, hogy a Fidesz által benyújtott tervezetből hiányzik az a Bajnai-kormány által tavaly áprilisban benyújtott paragrafus, amely szerint a miniszterelnök 15 százalékkal csökkentheti a miniszterek fizetését.

A Fidesz vasárnap erre közleményben reagált: a párt szerint a miniszteri fizetések változatlanok maradnak, és mivel az eddigi 16 helyett mindössze 8 miniszter lesz, a kormánytagok több korábbi miniszter munkáját végzik el egyedül.

Navracsics Tibor, a leendő kormányfőhelyettes hétfőn a parlamentben - ismertetve a párt által pénteken benyújtott három törvénytervezetet - beszélt a miniszteri fizetésekről is. Azt mondta, a 15 százalékos csökkentésről szóló passzus kimaradása nem jelenti azt ugyan, hogy nőni fog a miniszterek bére, de azért kijavították a törványjavaslatot, az új verzió szerint a kormányfő már akár 20 százalékkal is csökkentheti a miniszterek bérét.

A politikus szerint kormányon valószínűleg a Fidesz politikusai is fognak hibákat elkövetni, mert "ők is emberek", és a hibák közé sorolta a 15 százalékos kitétel kimaradását is. Navracsics úgy fogalmazott, "ha hibázunk, akkor én hibáztam", és hozzátette: nem állítja, hogy a jövőben hibátlanul dolgoznak majd, de az MSZP-kormánnyal ellentétben ezeket mindig ki fogják javítani.