Már a BRFK-n van a Vona elleni feljelentés

Vágólapra másolva!
A BRFK már megkapta a Vona Gábor Jobbik-elnök ellen a Magyar Gárda mellényének viselése miatt tett feljelentést, közleményük szerint a továbbiakban a szabálysértési törvény szerint járnak el. Képviselőként Vonának mentelmi joga van, azt kétharmados többséggel függesztheti fel a parlament.
Vágólapra másolva!

Megérkezett a feljelentés Vona Gábor Jobbik-elnök ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) - közölte a BRFK Kommunikációs Osztálya az MTI-vel hétfőn este. A közlemény szerint a BRFK a továbbiakban a szabálysértésekről szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően jár el. Vona ellen Bajnai Gordon kérésére az igazságügyi miniszter tett feljelentést a kormány nevében amiatt, hogy gárdamellényben tette le képviselői esküjét a parlament alakuló ülésén.

A leköszönő miniszterelnök az Országgyűlés alakuló ülésén azt mondta: bíróság mondta ki, hogy ezek a jelképek félelmet keltenek, ezért a szervezet működése, a gárdista egyenruha viselése jogszabályellenes. Bajnai szerint a törvény mindenkire vonatkozik, és tízszeresen, százszorosan vonatkozik a törvényhozás tagjaira.

Az országgyűlési képviselőket mentelmi jog illeti meg, így Vona Gábor csak azt követően vonható felelősségre, ha az Országgyűlés kétharmados döntéssel megvonja tőle mentelmi jogát. A felmentést a legfőbb ügyész indítványozhatja a parlament elnökénél, ezt a mentelmi bizottság véleményezi, végül a plenáris ülés dönt a képviselő sorsáról.