Megcsúszott egy alámosott sétáló utca a budai várban

Vágólapra másolva!
Tizenöt centimétert csúszott egy a budai várban lévő sétáló utca a Duna felé az elmúlt napok esős időjárása után. A várba homokzsákokat visznek, hogy eltereljék vele a tetőkről lefolyó víz útját. Egyelőre úgy tűnik, nem kell lezárni a környező utcákat, de kedd estig földmérők figyelik a terület süllyedését.
Vágólapra másolva!

Nem bírta az esős időt, és megcsúszott a budai várban lévő Karmelita Udvar Duna felé néző oldalán található sétáló utca. A várfallal egybeépített utca körülbelül 1000 négyzetméteres területen csúszott egy hét alatt 15 centimétert.

A Karmelita Udvar alatt egy a várfallal egybefüggő, teraszhoz hasonló sétálóutca van. Feltehetően az elmúlt időszak esőzései miatt túltelítődött vízzel a talaj. A víz nem tudott elszivárogni, illetve a csatornák sem tudták megfelelően elvezetni, emiatt csúszhatott meg a terület a Duna felé.

Gudor István polgári védelmi alezredes elmondta, hogy várhatóan kedd estig földmérők fogják vizsgálni a talaj további mozgását a helyszínen. Az épülethez ezer homokzsákot visznek, ezekkel a tetőkről lefolyó esővíz útját terelik majd el a veszélyeztetett területről. Egyelőre úgy tűnik, nem kell lezárni a környéket és a megsüllyedt rész sem veszélyeztet közvetlenül lakóépületeket. A terület alatti részen azonban nem lehet - és nem is ajánlott - parkolni.

Hétfő délelőtt jártak régészek is a helyszínen, az ő térképeik szerint az érintett terület a második világháború után épült. A Karmelita Udvar a régi várfalon belül van és néhány méter a falból még a terasz alatti részen is megvan. A háború után épített részt viszont már nem tartja a várfal, ezért kezdhetett süllyedni az esőzések után. A teraszos rész egyébként nem csak megsüllyedt, hanem meg is repedt, a legnagyobb repedések - ahol az újabb építésű rész elvált a régi várfaltól - 2 centiméter szélesek.

A Karmelita Udvar a Várgondnokság Nonprofit Kft. gondozásában áll, de a cég azt közölte, hogy az ügyben felettes szervük, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) fog később tájékoztatást adni.