Közel két évet kapott egy sikkasztó ügyvédnő

Vágólapra másolva!
Egy veszprémi bíróság egy év tíz hónap börtönbüntetést szabott ki egy ügyvédnőnek, aki elköltötte az egyik ügyfele által nála elhelyezett 25 millió forintot. Első fokon felfüggesztett büntetést kapott, de a másod fokon eljáró bíróság jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélte.
Vágólapra másolva!

Le kell töltenie az egy év tíz hónap börtönbüntetést annak a Vas megyei ügyvédnőnek, aki elsikkasztotta a nála letétbe helyezett 24,9 millió forintot. A Győri Ítélőtábla csütörtökön elutasította a vádlott és ügyvédje fellebbezését, és helybenhagyta a másod fokon eljáró bíróság ítéletét, amely jogerőre emelkedett.

A pénzből az ügyvédnő megbízója termőföldet akart vásárolni. A vádlott 2008 májusában vette át az összeget, amelyet saját célra - tartozása kiegyenlítésére - fordított. Megbízója hiába kérte vissza a pénzt, az ügyvéd nem tudta visszaadni, és 2008. július 18-i dátummal hamis banki igazolást küldött a letétbe helyezett összeg visszautalásáról.

A Veszprémi Városi Bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki sikkasztás bűntettében és magánokirat-hamisítás vétségében, ezért őt egy év tíz hónap börtönbüntetésre ítélte, és tíz évre eltiltotta az ügyvédi foglalkozástól. A szabadságvesztés büntetés végrehajtását az első fokon eljáró bíróság négy év próbaidőre felfüggesztette.

Az ügyészi fellebbezést követően a másodfokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság a vádlottat ügyvédi visszaélés bűntettében is bűnösnek találta. Mellőzte a szabadságvesztés próbaidőre történő felfüggesztését, így a börtönbüntetés végrehajtandóvá vált. A másodfokú bíróság ítélete ellen a vádlott és a védő fellebbezést jelentett be az ügyvédi visszaélés bűntettében való bűnösség megállapítása miatt.