Megbírságolták a Hit Gyülekezetét egy közbeszerzés miatt

Vágólapra másolva!
Egy részben a Hit Gyülekezete tulajdonában álló cég nyert az egyház közbeszerzési pályázatán, amely egy iskolabővítés kivitelezéséről szólt. A Hit Gyülekezetét emiatt 3 millió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság.
Vágólapra másolva!

Részben a saját tulajdonában lévő céget hirdetett ki nyertesnek egy debreceni iskolabővítésnél a Hit Gyülekezete, amelyet ezért 3 millió forintra bírságolt a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) - olvasható a Közbeszerzések Tanácsa honlapján.

A Hit Gyülekezete tavaly júliusban indított egyszerű közbeszerzést a debreceni Huszár Gál Gimnázium Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény új épületrészének megépítésére. Az építés költsége 204 millió forint, ebből 10 százalék a Hit Gyülekezet saját ereje, míg az állami támogatás 27,5, az uniós támogatás pedig 156,2 millió forint. Ez utóbbi forrás esetén közreműködőként a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. vett részt, és idén januárban kötötte meg a Hit Gyülekezetével a támogatási szerződést.

A közbeszerzési felhívásra három ajánlat érkezett, az összességében a legkedvezőbb ajánlatot tevő Alföld Bau 2001 Kft. nyert. Amikor március végén a Hit Gyülekezete kérte a VÁTI Kft.-n keresztül a támogatás kifizetését, mellékelnie kellett a közbeszerzési eljárás dokumentációját is. Ebből derült ki, hogy a nyertes cég 50 százalékos tulajdonosa a H&H Projects Kft., amelynek a Hit Gyülekezete a kizárólagos tulajdonosa. Ekkor fordult a VÁTI Kft. a Közbeszerzési Döntőbírósághoz.

A szabályok szerint a közbeszerzési eljárásokban nem tehet ajánlatot olyan cég, amely az ajánlatkérő tulajdonában áll, függetlenül a tulajdoni aránytól. Mivel a Hit Gyülkekezete esetében ez történt, a Közbeszerzési Döntőbíróság bírságot is kiszabott a jogsértés megállapítása mellett. Az viszont enyhítő körülményként értékelték, hogy a Hit Gyülekezete eddig nem sértette meg a közbeszerzési szabályokat.