Augusztus 20-án léphet életbe a kettős állampolgárságról szóló törvény

Vágólapra másolva!
Hétfőn benyújtotta a parlamentnek a Fidesz-KDNP a kettős állampolgárságról szóló és a három csapás elnevezésű törvénymódosítást. Előbbi értelmében három hónapon belül állampolgársághoz juthatnak a határon túli magyarok. A törvénymódosításban nem szerepel a választójog kérdése.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-KDNP két törvénymódosítást nyújtott be a parlamentnek hétfő délután. A kettős állampolgárságról szóló törvényre Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László és Németh Zsolt nyújtott be módosítási javaslatot. A kettős állampolgárság mellett a három csapás elnevezésű javaslatot nyújtották be.

Kettős állampolgárság

A kormánypártok tervei szerint az augusztus 20-án életbe lépő, de csak 2011-től induló eljárásokban alkalmazott törvény szövege szerint "kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyar származását, és magyar nyelvtudását igazolja."


Az állampolgársági kérvényeket a magyarországi települések anyakönyvezetőihez, vagy a magyar konzuli tisztviselőkhöz lehet eljuttatni. Az illetékes miniszter a kérelem beérkezését követő három hónapon belül előterjeszti azt a köztársasági elnöknek. A törvénymódosításban nem szerepel a választójog kérdése.

Három csapás

A három csapás elnevezésű javaslat szigorúbban büntetné a visszaeső súlyos erőszakos bűncselekményt elkövetőket, a közfeladatot ellátó személyek elleni bűncselekményt elkövetőket, illetve a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását is.

A javaslat beilleszti a magyar büntetőjog rendszerébe a személy elleni erőszakos bűncselekményeket sorozatban elkövető bűnismétlők büntetésének jelentős szigorítását, amely a legsúlyosabb esetben életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet.

További újdonság, hogy az utóbbi években gyakori, tanárokkal szembeni erőszakos cselekedetek miatt a jövőben minimum egy, legfeljebb 10 év szabadságvesztés is kiszabható lesz a feladatukat ellátó pedagógusokkal szembeni erőszakos bűncselekmény esetén.

A javaslat a totalitárius rendszerek bűneinek és áldozatainak azonos mércével mérése érdekében módosítja az előző Országgyűlés által elfogadott új büntetőjogi tényállást, amelyet "a holokauszt nyilvános tagadása" néven iktattak a magyar büntetőjogba. A jövőben a Btk. a nemzeti szocialista és a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását is bünteti három évig terjedő szabadságvesztéssel.

Bár a bűncselekmények száma több tízezer, évente alig néhány száz olyan ember követ el bűncselekményt, akit már korábban is elkaptak valamiért, ráadásul egy részük nem is erőszakoskodik, nem tör senki életére. Az erőszakos visszaesők nagy része már most is börtönben ül, a Fidesz által idézett amerikai példa pedig a helyi kutatók szerint semmit sem bizonyít (itt olvashatja cikkünket a javaslatról).