Tévedésből kétszer szavazott a parlament az alkotmánymódosításról

Vágólapra másolva!
Egyszer géppel, egyszer pedig név szerint szavazott az országgyűlés az alkotmány módosításáról. A szocialisták nem kérdőjelezik meg az eredményt, de arra kérik a kormánytöbbséget, hogy még egyszer ilyen ne forduljon elő. Az alkotmánymódosítás bevezette a miniszterelnök-helyettesi posztot, illetve 200 főben maximalizálta az országgyűlés létszámát.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezte az MSZP frakciója csütörtökön, miután az országgyűlés plenáris ülése kétszer is szavazott ugyanarról a javaslatról, az alkotmány módosításáról. Az elnöklő Schmitt Pál házelnök előbb gépi szavazást rendelt el, amelynek eredménye 306 igen, 16 nem szavazat (12 LMP-s és 4 MSZP-s képviselő), illetve 35 tartózkodás (valamennyien szocialisták) volt.

Schmitt ezután ismét szavazásra tette fel a javaslatot, de a Fidesz kérésére név szerinti szavazást rendelt el. Ennek eredményét még nem összesítették, amikor a szocialisták kezdeményezésére összeült a házbizottság. Tóbiás József MSZP-s frakcióvezető-helyettes szerint az elmúlt húsz évben először fordult elő, hogy ilyen horderejű kérdésben a gépi szavazás után ugyanarról név szerinti szavazást is elrendelt a házelnök.

Tóbiás szerint ez a hiba a sietségből fakadt, és az elmúlt hetek "látlelete". Az MSZP nem kérdőjelezi meg a szavazás eredményét, de arra kérik a parlamenti többséget: tegyenek arról, hogy ilyen méltatlan helyzet ne állhasson elő mégegyszer. A házbizottság rendkívüli ülése után Schmitt Pál bejelentette, a tévedést a forgatókönyv hibája okozta. Mivel a gépi szavazás eredményét rögtön ki is hirdették, ezért az az érvényes, a név szerinti szavazás eredményét ki sem hirdették.

A fideszes Navracsics Tibor, Répássy Róbert és a KDNP-s Rétvári Bence által benyújtott alkotmánymódosítás az alaptörvényben is nevesíti a miniszterelnök-helyettesi posztotm, illetve rögzíti, hogy a parlament létszáma legfeljebb 200 fő lehet, amihez még legfeljebb 13 nemzeti és etnikai kisebbségi képviselő választható.