Kedden bejutottak a diákok a zsámbéki premontrei iskolába

Vágólapra másolva!
Rendben megkezdődött a tanítás a premontrei rend által működtetett zsámbéki iskolában, amelynek kapuját hétfőn lelakatoltatta az épület tulajdonosa, a keresztes nővérek szerzetesközössége. Az apácarend a kastély életveszélyes állapotára hivatkozott, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerint a két rend között évek óta konfliktus van az iskola miatt.
Vágólapra másolva!

Semmilyen váratlan esemény nem zavarta meg kedden a tanítás kezdetét Zsámbékon, a premontrei rend által a Zichy-kastélyban működtetett iskolában - közölte az iskola igazgatóhelyettese, Holnapy Dénes kedden reggel. A kastély tulajdonosa, a keresztes nővérek nevű szerzetesközösség a hétvégén, az épület életveszélyes állapotára hivatkozva, lezárta az ingatlant, a premontrei rend azonban leverte a lakatot, megnyitva az utat a diákok és tanáraik előtt.

Holnapy szerint a hétfői esemény nem zavarta meg az érettségiket, mert hétfőn és kedden nincs vizsgája a húsz végzős taulónak. Hétfőn statikus vizsgálta meg az épületet, és megállapította, hogy nincs életveszély. Az előírt aládúcolásokat azóta elvégezték - közölte az igazgatóhelyettes.

Az igazgatóhelyettes szerint nem két szerzetesrend között van konfliktus, hanem a Szent Keresztről Nevezett Irgalmas Nővérek szerzetesközösség által megbízott Kreuzschwestern Europa Mitte GmbH gazdasági tervei állnak a háttérben. Az épületet szerinte el akarja adni a tulajdonos, erre utal, hogy lízingszerződést kötött az éplüetre. Zsámbékon több ingatlana van a keresztes nővéreknek, így a mostani események feltehetően ezeket is érintenék - tette hozzá.

A svájci székhelyű apácarend közép-európai tartományának linzi képviselője, Gerhard Posch ügyvezető állításával szemben az iskola számos tárgyalást folytatott a céggel, ám ezek rendre kudarcba fulladtak, mert a másik fél újabb és újabb akadályokat emelt - állította Holnapy.

Posch hétfőn az MTI-nek azt mondta, nem akarják eladni az épületet. Szerinte a premontreiekkel kötött megállapodás szerint idén augusztusban lejár a rend használati joga, így új bérlő venné át az üzemeltetést. Hozzátette: miután a premontreiek hétfőn leverték a lakatot az iskola kapujáról, a tulajdonos feljelentést fog tenni.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkársága hétfőn elfogadhatatlannak nevezte, hogy a keresztes nővérek az épület lelakatolásával próbálnak nyomást gyakorolni a jól működő zsámbéki iskolára, a gyermekeiket oda járató családokra. Az MKPK úgy tudja, a keresztes nővérek szerzetesközössége lízingszerződést kötött az épületre, "amelynek következtében ellehetetlenülne az iskola működése". Szerintük egy ilyen szerződés egyházjogilag érvénytelen, mert erre az Apostoli Szentszéktől kellett volna előzetes engedélyt kérniük. "Mindezt a magyar egyház érdekeit figyelmen kívül hagyva, minden előzetes egyeztetés nélkül tették" - írta az MKPK titkársága.

A közlemény szerint a Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János iskolával kapcsolatos konfliktus évek óta húzódik, az MKPK pedig "minden lehetséges fórumon törekedett a kialakult helyzet békés rendezésének elősegítésére". 2008 óta az ügy miatt kapcsolatban állnak az illetékes vatikáni hivatallal, a Megszentelt Élet Kongregációjával.

Az MKPK tagjai közös levélben fordultak a Vatikáni Államtitkársághoz az ügyben, amelyben kérték, hogy "tekintettel a magyarországi katolikusok érdekeire, kötelezzék a Szent Keresztről Nevezett Irgalmas Nővérek (...) szerzetesközösségét a zsámbéki katolikus iskola működési feltételeinek biztosítására a jövőben is".