Vágólapra másolva!
Jogsértéseket talált egy szentgotthárdi pszichiátria speciális részlegénél és egy szigetvári gyermekotthonnál is az ombudsman vizsgálata. A szigetvári otthonban az összezárt gyerekek feszültségüket az épület rongálásával vezették le, és gondozóikra támadtak. A speciális pszichiátriai részlegen módosítani fogják a működési rendet.
Vágólapra másolva!

Egy szentgotthárdi pszichiátria speciális részlegénél és egy szigetvári gyermekotthonnál is állampolgári jogokat érintő problémákat talált Szabó Máté ombudsman - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala hétfőn.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkérte a Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthonának vezetőjét, hogy a fenntartóval - a Fővárosi Önkormányzattal - együttműködve módosítsa az intézmény speciális részlegének működési rendjét. A fogyatékossággal élők jogait a "Méltóképpen másképp" program keretében vizsgálták az ombudsman munkatársai. Megállapították, hogy többek között az emberi méltósághoz, a személyes szabadsághoz való joggal, valamint a jogbiztonság követelményével is ellentétes a részleg működése.

A speciális részleget azért hozták létre, hogy a többi gondozottól elkülönítsék az otthonban élő, ugyanakkor az intézmény profiljába nem illő, illetve deviáns, időnként agresszív módon viselkedő bentlakókat. A speciális részleg létrejöttét egy korábbi minisztériumi pályázat tette lehetővé, ezért az ügyben az ombudsman megkereste a szociális és munkaügyi minisztert is.

A kiemelt védelemhez és a gondoskodáshoz való jog megsértését mutatták ki egy szigetvári speciális gyermekotthonban, ahol előre be nem jelentett vizsgálaton járt Szabó Máté a munkatársaival. A látogatás előzménye az volt, hogy korábban két alapítvány is segítséget kért egy súlyos viselkedési és pszichés zavarokkal küzdő tizenöt éves lány ügyében. A helyszíni tapasztalatok megerősítették, hogy a lány nem kapta meg az állapotának megfelelő ellátást.

Megállapították, hogy a létesítmény tervezésekor nem vették figyelembe a pszichés problémákból eredő különleges szükségleteket. A biztos szerint a folyamatos összezártság és a szabadidő értelmes eltöltésének hiánya oda vezetett, hogy a gyermekek feszültségeiket az épület rongálásával vezették le, és többször is megtörtént, hogy a velük foglalkozó felnőttekre támadtak.

Az intézményt 2008 októbere óta már a negyedik igazgató vezeti, a dolgozók felkészületlenek. Szabó Máté ombudsman ezek után javasolta a szociális tárca vezetőjének, hogy rendeletmódosítással írja elő: a speciális csoportokban csak gyermekvédelmi gyakorlattal rendelkező, képzésen felkészített szakdolgozót lehessen foglalkoztatni.