"Őt választottam, szeretem őt, egyszerűen ennyi" - egy esküvőjére készülő meleggel beszélgettünk

Vágólapra másolva!
Lesz gyűrűcsere, ünnepi beszéd, polgári és buddhista szertartás, de a csók kimarad azon a dunai hajón, amelyen júliusban két férfi fogja kimondani az igent bejegyzett élettársi kapcsolatukra, a házasság melegek előtt nyitva álló változatára. Több zenekar visszautasította, hogy játsszon a lagzijukon, esküvőszervezőt fogadtak, hogy elkerüljék a kellemetlen helyzeteket. A pár egyik tagjával beszélgettünk hétéves kapcsolatukról, az ünnepélyesség szerepéről, a melegek jogait érintő várható változásokról.
Vágólapra másolva!

Interjúalanyunk kiléte titokban tartása mellett vállalta a beszélgetést.

- Mióta van együtt a társával?
- Körülbelül hét éve. Ez már egy hosszú távú kapcsolat. Nagyon jól megvagyunk, és úgy gondoltuk, hogy szeretnénk ezt hivatalossá tenni. Régóta néztem, hogyan alakulnak az élettársi kapcsolat jogi lehetőségei. Sok éven keresztül nem volt semmi, de miután 2009 júliusában megnyílt a lehetőség, mi szeretnénk élni vele.

- A szándékot előre be kell jelenteni. Próbáltak már érdeklődni anyakönyvvezetőnél?
- Természetesen. A párom külföldi, ezért a helyzetet még bonyolítja, hogy kellett kérni a közigazgatási hivataltól egy engedélyt. Június 3-án lesz a bejegyzett élettársi kapcsolat... hát, mondjuk esküvő, mi esküvőnek hívjuk. Én már januárban elkezdtem ezzel foglalkozni: az anyakönyvvezetőnél szándékot kellett nyilvánítani, hogy igen, mi ezt szeretnénk, és kellett kérni egy időpontot. Ő megnézte, hogy szabad-e az a nap. Szabad volt, és akkor onnantól kellett nekilátni az összes papírt beszerezni.

- Abban az országban, ahonnan a társa jött, létezik bejegyzett élettársi kapcsolat?
- Nem, ugyanis Írországról van szó. Kellett az ír követségtől egy nyilatkozatot kérni, hogy ott ez nem létezik, és így fellebbezést kérhettünk az iránt a tanúsítvány iránt, amelyet egyébként be kellett volna kérnünk. Ezt megkaptuk, és beadtuk a közigazgatási hivatalhoz. Kellett az anyakönyvi kivonat, a családi állapotról szóló igazolás, meg még csomó papír, plusz ugye ez a tanúsítvány. Beadtuk, és akkor egy hónapon belül megkaptuk a házassági engedélyt.

- Miért pont ezt a június 3-i időpontot választották? Van valami jelentősége?
- A páromnak elsején van a születésnapja.

- Az anyakönyvvezető hogyan fogadta önöket?
- Több anyakönyvvezetőt kerestem meg, ő volt a harmadik. Az első nagyon hideg volt, nagyon tárgyilagos, a második pedig olyan közepes. Éreztem, hogy ez egy új dolog. Nem mindegyik anyakönyvvezető van ehhez hozzászokva, és nincsenek erre felkészülve. A harmadik anyakönyvvezetőt egy esküvőszervezőn keresztül ismertem meg, így vele már megvolt a kapcsolat, eleve pozitívan állt hozzá a dologhoz, tudta, hogy miről van szó. Ő tényleg nagyon kedves volt, nagyon aranyos, segítőkész. Utánajárt a dolgoknak. Az első kettő esetében éreztem a segítőkészség hiányát.

- Kimondottan ellenségesnek azért nem érezte őket?
- Nem, azt nem mondanám. Inkább olyan volt, mint amikor valaki nem akar segíteni, de azért nem mondja ezt ki, hanem a válaszokból az ember tudja, hogy mi a helyzet. Eléggé rossz is volt, mert ha már van erre egy törvény, akkor legalább nekik tudniuk kellene, hogy mi a teendő.

- Említette, hogy egy esküvőszervezőn keresztül ismerte meg a harmadik anyakönyvvezetőt. Ezek szerint felfogadtak egyet?
- Igen. Úgy voltam vele, hogy ha csináljuk, akkor legyen profi módon megszervezve.

- Milyen helyszínt választottak?
- Egy mozgó hajón lesz az esküvő. A hajón lesz a szertartás, tehát maga a polgári szertartás. Nincs is erre szó: bejegyzett élettársi kapcsolat szertartás? Inkább ezeket a bevett szavakat használom, mert így egyszerűbb, mert egyébként kicsit művi lenne. Szóval a polgári ott a hajón lesz, utána pedig elindul a hajó.

- Az anyakönyvvezetői szertartás kötelező eleme csupán az igenek kimondása és az aláírás. Van viszont sok választható dolog: gyűrűcsere, csók, fogadalom, anyakönyvvezetői beszéd. Ezek közül tervezik valamelyiket?
- Szinte mindegyik lesz. A csók, az ki fog maradni. Zavarba jönnék. Nem azért, mert mi nem vállalnánk fel, hanem valahogy kicsit sok lenne. Egyébként is ez a szertartás lehet rendhagyó, itt nincs egy klisé vagy egy séma, amelyet követni kellene, saját magunk találjuk ki. Az anyakönyvvezetőnek lesz egy beszéde, amely nem sablon lesz, külön erre az esetre fogja megfogalmazni.

- Ő egyedül írja, vagy segítenek neki?
- Nem, ő írja meg, aztán átküldi nekem, hogy átnézzem, és ha van olyan, akkor esetleg bele tudok javítani. Gyűrűcsere is lesz.

- Most is visel egy gyűrűt a jobb kezén. Ez eljegyzési gyűrű?
- Eljegyzési, igen. Szerintem fontos, hogy legyen gyűrűcsere, az adja meg az ünnepélyes hangulatot.

- Hogy érzi, mit szimbolizál a gyűrűátadás?
- A szerelmet, hogy valakihez tartozunk, hogy valakit szeretünk.

- Saját fogadalmat, saját szöveget írnak?
- Igen, azt is szeretnénk. A párommal megbeszéltük, hogy lesz, de odáig még nem jutottunk, hogy megfogalmazzuk. Én nem hívnám fogadalomnak, mert nem olyan lesz, hogy valamit megígérünk a másiknak, hanem olyan kell hogy legyen, amely szívből jön, és megérinti a másik szívét Ez a kapcsolat a szabad akaraton alapszik. Itt nincs semmilyen konvenció, sztenderd elvárás. Azért vagyunk együtt, mert mi akarjuk, mert én boldog vagyok a párommal, őt választottam, szeretem őt. Egyszerűen ennyi.

- Mekkora vendégseregben gondolkoznak?
- Közepesben, olyan 60 és 70 közötti létszám lesz.

- Családtagok, barátok, kollégák?
- Kollégák nem, a munkát mi elválasztjuk a magánélettől.

- A munkahelyén nem ismerik a társát, abban a környezetben nem is bújtak elő?
- A partnerem a felső emeleten dolgozik, én meg itt, a földszinten. Két külön cég, de egy helyen dolgozunk. A munkatársak sejtik. Nincs kimondva, de így is akarjuk tartani. Ez bőven elég: tudják, sejtik, de nem kell erről beszélni. Nem szeretném a magánéletemet kitárgyalni.

- A családból mindenki eljön, aki meg szerettek volna hívni?
- Igen, az én részemről. A párom részéről ez kicsit nehezebb. Írország eléggé konzervatív. A szülei nem is tudják, hogy meleg, és nem is akarja elmondani nekik, mert idősek, 85 fölött vannak. Nem azért, mert nem vállalja, hanem mert szereti őket, és nem akarja őket megterhelni ezzel ebben a korban. 85 évesen azért másképp látják a világot.

- Hogyan ismerkedtek meg a társával?
- A barátom hét és fél évvel ezelőtt jött Magyarországra először. Keresett egy lakást megvételre. Volt egy ügyvéd barátnőm, hozzá fordult, teljesen véletlenül. A barátnőm szólt nekem, mert ő sejtette, hogy meleg, és gondolta, hogy összehoz bennünket. Sikerült neki.

- Amikor először vetődött fel önök között, hogy megkötnék a bejegyzett élettársi kapcsolatot, az egy egyszerű beszélgetés volt, vagy romantikusabb körülmények között történt?
- 2003-ban ismerkedtünk meg, és 2005-ben volt egy eljegyzés. Akkor megbeszéltük, hogy 2010-ben szeretnénk összeházasodni. Akkor még nem tudtuk, hogy lesz ilyen lehetőség. Úgy volt, hogy összeházasodunk, ha van jogi lehetőség, ha nincs, egymás közt volt jelentősége. Az a csodálatos benne, hogy most 2010-ben vagyunk, és megnyílt ennek a jogi lehetősége is.

- Vannak kisebb egyházak, amelyek vállalnak egyházi szertartást. Ilyenben nem gondolkodtak?
- Lesz egyházi szertartás. Én buddhista vagyok, ott ezt elfogadják, működőképes a dolog. A barátom meg katolikus, de a japán buddhizmus inkább egy életfilozófia, mint vallás. Ezért a polgári szertartás után lesz egy kisebb buddhista szertartás is a hajón.

- Hogyan folytatódik majd a nap? Meglesz a két szertartás, és aztán?
- A vacsora közben lesz a hajókirándulás, két óra oda, két óra vissza. Addigra lezajlik a vacsora, utána jön a buli. Addig lesz egy zenekar, amelyik komolyzenét játszik, onnantól kezdve pedig egy dj fogja átvenni, és modern tánc lesz.

- Miért fontosak a külsőségek: az ünnepélyesség, az anyakönyvvezető?
- Úgy is lehetne kérdezni, hogy: miért ne lenne fontos? Ha egy heteró párnak ez a lehetőség megadatik, akkor egy meleg párnak miért nem? Ugyanúgy joga van egy meleg párnak örülni és megünnepelni ezt a pillanatot. A heteró párok megismerkednek, együtt élnek egy darabig, jön a házasság, jön a gyerek: ez a forgatókönyv. A melegeknél ez nincs. Ha két meleg találkozik, és össze akarja kötni az életét, akkor azt tényleg meg kell ünnepelni, mert nagyon kevés ilyen van. Itt nem arról van szó, hogy megszállták a melegek az anyakönyvi hivatalokat. (Eddig körülbelül száz pár kötött bejegyzett élettársi kapcsolatot - a szerk.) Nehéz párt találni, akivel az ember összeillik, plusz odáig eljutni, hogy kialakuljon egy stabil kapcsolat, ahol már a bejegyzett élettársi kapcsolat szóba jön. Ezért gondolom, hogy meg kell adni ezt a lehetőséget, mert ha végre odáig eljutnak, akkor tudják ünnepélyesen megpecsételni az együttlétüket.

- Részt vett korábban másik meleg pár esküvőjén?
- Igen, de nem itthon, hanem az Egyesült Államokban. Ott nagyon más, nyitottabbak az emberek, olyan, mintha egy heteró pár esküvője lenne. Itt a melegeket több esetben kirekesztik.

- A szervezés során találkozott ellenségességgel valamilyen szolgáltató részéről?
- Azért kerestem esküvőszervezőt, hogy egyfajta pajzs legyen. Valószínű, hogy ilyen előfordult volna, és ezt szerettem volna elkerülni. Az esküvőszervező mondta, hogy volt egy-két zenekar, amely nem akarta vállalni.

- Körülbelül hány heteró pár esküvőjén vett részt eddig életében?
- Hét-nyolc.

- Megfordult a fejében ezeken az esküvőkön, hogy jó lenne a pár egyikének a helyében lenni, hogy jó nekik, hogy összeházasodhatnak?
- Többet is tettem: én voltam házas. Nekem volt feleségem, meg van egy tizennyolc éves lányom is. Heteróként indultam: volt egy tízéves házasságom egy magyar lánnyal, aki most külföldön él. Én ezt férjként átéltem. Nekem ez nem új. Az az új, hogy most férfival fogom összekötni az életem. A szerelemnek, szeretetnek nincs neme. Maga az egész felkészülés, meg az, hogy le akarom kötni az életem valakivel, szeretem a másikat, ez az érzés már ismerős nekem.

- Lesz valami lényeges különbség az első esküvőjéhez képest?
- A szabadság, nagyobb szabadságunk van. Nincs az, hogy ki akarjuk sajátítani a másikat.

- Vannak arra utaló jelek, hogy a Fidesz megváltoztatná a bejegyzett élettársi kapcsolat szabályait, az ünnepélyes külsőségeket elvennék, például anyakönyvvezető helyett jegyző előtt lehetne megkötni a kapcsolatot. (Erről korábbi cikkünkben, itt olvashat.)Hallott erről?
- Én azt hallottam, hogy vissza akarják vonni az egészet. Nagyon rosszul érintett. Ha már egy rossz helyzetből eljutottunk oda, hogy elfogadtak egy törvényt, és az tényleg lehetőséget ad arra, hogy meleg párok boldogan élhessenek és ugyanúgy meg tudják valósítani az álmaikat, akkor ezt visszavonni nagyon rossz ötlet. Nem veszi figyelembe az emberi méltóságot. Az emberek életével játszanak. Ha megnézzük a fejlettebb országokat, Hollandiát, Spanyolországot, Angliát, ott ez egy elfogadott dolog. És ott sem sokkal modernebbek vagy progresszívebb gondolkodásúak, ott is vannak konzervatív pártok és emberek. Ez nem rólunk szól. Mi be fogunk férni, két hónapon belül meglesz a szertartás. De én attól nem leszek boldog, ha mi megvalósítjuk, mások meg nem tudják. Azt szeretném, hogy a többieknek is adódjon lehetőség erre, nem akarok egy exkluzív kiscsoporthoz tartozni, és örülni annak, hogy igen, mi belefértünk. Rosszulesne, ha ezt visszavonnák, még ha részben is.

- Ha szűkülnének a melegek jogi lehetőségei Magyarországon, elképzelhetőnek tartja, hogy bekapcsolódjanak valamilyen mozgalomba, tüntetésekre menjenek?
- Valószínűleg igen. Azt gondolom, hogy ez tényleg fontos, nemcsak számomra, hanem az egész meleg közösség számára. Fontos, hogy megalakuljon egy mozgalom, amely megakadályozza a törvény visszavonását részben vagy teljes egészében. Könnyebb most harcolni, hogy ne változzon, mint utólag bármit is csinálni.