Informatikai hiba miatt utalt dupla fizetést a BKV

Vágólapra másolva!
Informatikai vizsgálat okozhatta az előzetes vizsgálat alapján, hogy a BKV körülbelül háromezer alkalmazottjának duplán utalt fizetést. A cégnél belső vizsgálat indult a hiba kivizsgálására, azt is vizsgálják, történt-e személyi mulasztás. A dupla utalás 446 millió forint túlfizetést jelent a cégnek.
Vágólapra másolva!

Az előzetes vizsgálat szerint feltehetően informatikai hiba miatt kapott körülbelül háromezer BKV-dolgozó duplán fizetést - közölte Bolla Tibor, a közlekedési társaság gazdasági vezérigazgató-helyettese hétfőn. Még pénteken minden érintett dolgozót tájékoztattak a történtekről és kérték a jogtalan kifizetések visszautalását, ami már meg is indult. A visszautalások költségét a BKV megtéríti.

A BKV múlt csütörtökön indította el a fizetések számítógépes utalását a több mint 12 ezer dolgozónak. A hibát még csütörtök este észlelték, akkor leállították az utalásokat, különben a többi dolgozónak is duplán ment volna pénz.

A vezérigazgató-helyettes kiemelte, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a túlfizetés nem 2 milliárd, hanem 446 millió forint, ami szintén jelentős összeg, de a BKV likviditását pillanatnyilag nem borítja fel. A cég azt reméli, hogy rövid időn belül visszakapja a pénzt.

A BKV belső vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy pontosan mi történt. Rendszerhiba biztosan volt, de a vizsgálat során tisztázzák majd azt is, hogy történt-e személyi mulasztás, minderre néhány napon belül kapnak választ - közölte a vezérigazgató-helyettes. Azt már tudják, hogy a rendszer két dolgozónak is megengedte az utalások elindítását, bár ezt elvileg egyszerre csak egyikük tehette volna meg. A rendszert beszállító cég vezetésének már pénteken jelezték a problémát, velük kedden egyeztetnek. Ha lezárul a vizsgálat és a BKV-nak kára keletkezik, ezt azokra fogják hárítani, akik okozták - tette hozzá Bolla.

Akik szeretnék, de valamilyen oknál fogva - például zárolt bankszámlájuk miatt - mégsem tudják visszaadni a jogtalanul kiutalt fizetést, azokkal részletfizetésben, a munkabérből való levonásban állapodna meg a BKV. Akik esetleg nem akarnák visszaadni a pénzt, azok ellen megindítják a jogi eljárást. Kérdésekre válaszolva a gazdasági vezérigazgató-helyettes hozzátette: törvényesen járnak el, ebben az esetben sem várható semmiféle retorzió, kirúgás. Ám bíznak benne, hogy minden dolgozó látni fogja, jogtalan kifizetésről van szó, és visszautalja a pénzt.

A BKV a pénteken kiküldött e-mailt nem tekinti hivatalos értesítésnek, fizetési felszólításnak. Tomasitz István, a BKV jogi igazgatója elmondta: írásbeli fizetési felszólítást azoknak fognak kiküldeni, akik a cég által később megjelölt határidőig nem utalják vissza a pénzt. Szükség esetén következő lépésként fizetési meghagyás kibocsátását kérik a bíróságtól.