Hétfőn kezdik a nagyüzemet Orbánék

Vágólapra másolva!
A parlament pénteki alakuló ülésén a Fidesz csak azokat a törvényjavaslatokat nyújtja be, amelyek a kormányalakításhoz szükségesek. A korábban beígért, jelentősebb javaslatokat - mint amilyen a három csapásról vagy a kettős állampolgárság bevezetéséről szóló - csak hétfőn terjesztik be. A Fidesz elnöksége csütörtökön tanácskozik arról, hogyan nézzen ki a kormányprogram, pontokba szedett javaslatokat tartalmazzon vagy tanulmányszerű legyen.
Vágólapra másolva!

Pénteken, az országgyűlés alakuló ülésén a Fidesz azokat a törvényjavaslatokat nyújtja be, amelyek a minél hamarabbi kormányalakításhoz szükségesek - közölte az [origo]-val a Fidesz sajtóosztálya. A válasz nem részletezte, de valószínűleg ilyen lehet a kormányzati struktúráról szóló törvénytervezet, illetve az az alkotmánymódosítás is, amely bevezeti a miniszterelnöki-helyettesi posztot.

Hétfőn jönnek a törvényjavaslatok

A sajtóosztály szerint a további fontos, korábban már szóba került törvényjavaslatokat hétfőn terjeszti a Fidesz az országgyűlés elé. Példaként említették a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslatot. Orbán Viktor leendő miniszterelnök még az első választási forduló után a kettős állampolgárságról szóló tervezetet említette azon törványjavaslatok között, amelyet a Fidesz képviselői még a kormányalakítás előtt be fognak terjeszteni. A tervezetről Martonyi János leendő külügyminiszter kedden a TV2-nek azt mondta, hogy az kiiktatja az állampolgárság megszerzésének feltételei közül az állandó letelepedés feltételét.

Hétfőn nyújtja be a Fidesz - a sajtóosztály szerint - a három csapásról szóló javaslatot is, ennek lényege, hogy aki háromszor követ el erőszakos, személy elleni bűncselekményt, az a harmadik esetben a büntetési tétel maximumának a kétszeresét kaphatja. A Fidesz sajtóosztálya a hétfőn benyújtandó javaslatok között említette azt a tervezetet, amelynek értelmében a családi pótlék csak azoknak járna, akik iskolaköteles gyermekeiket járatják is iskolába.

Az MTI és az [origo] fideszes forrásai szerint az elsőként - vagyis várhatóan hétfőn - benyújtandó javaslatok között lesz a kisebb parlamentről, a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló javaslat is. Az MTI szerint a Fidesz kisebb parlamentről egyelőre csak kerettörvényt nyújt be, amely rögzíti a kisebb parlament létszámát, az ehhez szükséges választójogi módosításokról csak hosszabb egyeztetések után döntenének. A csomag része lesz a gyes és a gyed korábbi rendszerének visszaállításáról szóló javaslat is. A jogosultsági időt még a Bajnai-kormány csökkentette háromról két évre. Az első javasatok között lesz várhatóan az is, hogy a tanárokkal szembeni erőszakot súlyosabban büntesse a törvény.

A Fidesz egyik befolyásos politikusa az [origo]-nak azt mondta, hogy a javaslatcsomagot a Fidesz csütörtöki elnökségi ülésén véglegesítik. A törvényhozási menetrend szóba kerül a Fidesz-KDNP frakciószövetség csütörtöki ülésén is.

Csiszolódó kormányprogram

A csütörtöki fideszes elnöki ülésen forrásunk szerint szóba kerül az is, hogyan épüljön fel a kormányprogram. Forrásunk szerint, mivel a kormányprogram műfaját illetően nagy a kormány mozgástere, így több lehetősége is van a Fidesznek. Elképzelhető, hogy a dokumentum ágazatonként lebontva, pontokba szedve tartalmazza majd, hogy miket szeretne a kormány megvalósítani. De az is elképzelhető, hogy inkább tanulmányszerű, esszészerű dokumentumot nyújtanak majd be - fogalmazott forrásunk, aki szerint mindekét recept alapján hamar össze tudják állítani a kormányprogramot.

A pártszövetség egy másik befolyásos politikusa az [origo]-nak ehhez annyit tette hozzá, hogy a kormányprogram a választási programhoz képest konkrétabb lesz. Ez ugyanis már nem kommunikációs szempontokat tart szem előtt. Forrásunk szerint ennek ellenére a kormányprogram nem konkrét intézkedések felsorolása lesz, hanem a főbb irányokat jelöli ki például a gazdaságélénkítés és közbiztonság terén. A tényleges konkrétumokat a kormányprogram alapján, az egyes tárcák számára készült végrehajtási rendeletek fogják tartalmazni - mondta.

Az MTI szerint május 20. és 25. között nyújtják be a kormányprogramot a parlamentnek. A Fidesz sajtóosztálya erről az [origo]-nak azt írta: a kormányprogram benyújtásának időpontjáról még nincs végleges döntés.