Házkutatást tartott a rendőrség a pécsi egyetemen

Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés gyanújával  nyomozás indult a Pécsi Tudományegyetem felnőttképzési karán, emiatt a rendőrség házkutatást tartott az intézményben. Zárolták a pénzügyi dokumentációt, a gazdasági főigazgató szerint ezzel gyakorlatilag működésképtelenné válhat az egyetem.
Vágólapra másolva!

Házkutatást tartott a rendőrség a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) hétfőn az intézmény felnőttképzési karát érintő, hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozással összefüggésben - értesült egyetemi és rendőrség forrásból az MTI. A pécsi rendőrkapitányság gazdasági nyomozói zár alá helyezték a PTE teljes, 2008-2010-es beszerzési, közbeszerzési, szerződési és pénzügyi dokumentációját.

Gábriel Róbert rektor az MTI-nek azt mondta: "meg van döbbenve, mert nem a rendőrségtől, vagy az ügyészségtől, hanem folyosói pletykákból értesült a házkutatásról", és nem tudja, mi adhatott arra okot. "Engem ebben az ügyben senki nem keresett a rendőrségtől, pedig elvártam volna, hogy legalább mutassanak egy hivatalos papírt a vizsgálatról, de semmiféle dokumentumot nem kaptam, nem láttam" - mondta a rektor. Hozzátette, elképzelése sincs, milyen visszaélés merülhetett fel a felnőttképzési karon.

Imhof Gábor, az egyetem gazdasági főigazgatója szerint a bűnügyi zár hónapokig is eltarthat, az irattárat csak bejelentést követően, rendőr jelenlétében lehet kinyitni. "Ezzel az egyetem gyakorlatilag működésképtelenné válik, mert nem férünk hozzá a saját bizonylatainkhoz, nem tudunk pályázati, pénzügyi elszámolásokat, zárásokat készíteni, s egyebek mellett nem tudjuk végezni a folyamatban lévő, kétszáz fős létszámleépítés miatti teendőket sem" - mondta.

Az MTI rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy az ügyben az ügyészség rendelt el nyomozást hűtlen kezelés gyanújával, miután valaki feljelentést tett a karon folyó állítólagos visszaélésekkel, fiktív számlaadásokkal kapcsolatban.