Házi őrizetből előzetesbe kerültek Hagyó korábbi munkatársai

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság szerdán előzetes letartóztatásba helyezte H. Évát, Hagyó Miklós egykori MSZP-s főpolgármester-helyettes korábbi szóvivőjét, és Hagyó másik egykori munkatársát, L. Ottó kommunikációs szakembert. A másodfokon eljáró bíróság ezzel megváltoztatta az elsőfokú végzését, amely korábban a két ember házi őrizetét rendelte el. Szerdán jogerősen megerősítették Hagyó Miklós előzetes letartóztatását is.
Vágólapra másolva!

Előzetes letartóztatásba helyezte a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság H. Évát, Hagyó Miklós egykori MSZP-s főpolgármester-helyettes korábbi szóvivőjét, és Hagyó másik egykori munkatársát, L. Ottó kommunikációs szakembert - közölte Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szerdán.

A másodfokú bíróság ezzel - az ügyészségi fellebbezésnek helyt adva - megváltoztatta a Budai Központi Kerületi Bíróság május 17-én hozott elsőfokú végzését, amely korábban a két ember házi őrizetét rendelte el. Szerdán jogerősen megerősítették Hagyó Miklós korábban elrendelt előzetes letartóztatását is. A Független Hírügynökség értesülése szerint L. Ottót és H. Évát szerdán a rendőrség már be is szállította a megfelelő büntetés-végrehajtási intézménybe.

Hagyó Miklóst, L. Ottót és H. Évát május 14-én vették őrizetbe, amikor az új országgyűlés megalakulásával megszűnt Hagyó mentelmi joga, az új parlamentben ugyanis az MSZP-s politikus már nem szerzett mandátumot. A BKV-ügyben érintett Hagyót és két korábbi munkatársát bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség. (Hagyó őrizetbe vételéről itt olvashat részletesen.)

H. Évát már korábban meggyanúsította a BKV-ügyben a rendőrség bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel, miután kiderült róla, hogy a fővárosi önkormányzat mellett a BKV-nál is alkalmazták. A rendőrség szerint 2008 februárja és 2009 szeptembere között vett fel a BKV-tól összesen 24 millió forint munkabért, prémiumot és jutalmat úgy, hogy azért ténylegesen nem végzett munkát. Végül Kocsis István BKV-vezérigazgató menesztette. Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezetője a Magyar Nemzetnek adott interjújában úgy írta le, mint azt a személyt, aki a BKV-nál a politikus érdekeit menedzselte. H. korábban tagadta, hogy csupán látszatmunkát végzett volna a BKV-nál, és boszorkányüldözésnek nevezte az ellene felhozottakat.

A H. Éva elleni újabb gyanúsítás arról szólt, hogy Hagyó szóvivője kihasználva pozícióját rábírta a BKV vezetőit, hogy "szükségtelen és indokolatlan" szerződéseket kössenek. Ilyen volt például egy kft.-vel kötött szerződés a "BKV kismamabérlet" című promóciós film elkészítésére, melynek értéke mintegy 10 millió forint volt. A BKV soron kívül kifizette a pénzt, holott a kisfilm meg sem született. Egy másik esetben H. Éva elintézte, hogy egy Mikulás napi rendezvény szerződése létrejöjjön 11 millió forint értékben. Ezt is soron kívül fizette ki a BKV, pedig nem történt teljesítésigazolás.

L. Ottó korábban Hagyó kommunikációs szakértőjeként dolgozott, a BKV-ügyben pedig először felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsították meg. A rendőrség szerint szükségtelen szolgáltatásokra vonatkozó szerződések megkötésére vette rá a BKV vezetőit, több mint 20 millió forint értékben. Balogh Zsolt azt mondta róla a Magyar Nemzetnek adott interjújában, hogy a Nokiás dobozba tett összeget az ő szobájában adta oda a Hagyónak, igaz, szerinte L.-t erre az időre kiküldték az irodából.

A rendőrség szerint L. Ottót most azzal gyanúsítják megalapozottan, hogy a BKV vezetőire nyomást gyakorolt, akik emiatt elintézték, hogy egy L. egy kommunikációs ügynökségnél névleg dolgozhasson, havonta mintegy kétmillió forintért. L. fizetését tulajdonképpen a BKV fizette, miután a kommunikációs ügynökség annyival többet számlázott ki a közlekedési cég felé. A rendőrség szerint L. utasításokat adott a BKV különböző szintű vezetőinek "szükségtelen és indokolatlan" szerződések megkötésére, amelyek a BKV-nak különösen nagy vagyoni hátrányt okoztak.