Börtönnel büntetné a tanárok bántalmazását a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz hétfőn benyújtotta javaslatát a Büntető Törvénykönyv módosítására. Az úgynevezett három csapás törvény értelmében súlyosabban büntetné a visszaeső bűnelkövetőket. A tanárok bántalmazását letöltendő börtönbüntetéssel büntetnék.
Vágólapra másolva!

Hétfőn benyújtotta a parlamentnek az úgynevezett három csapás elnevezésű, a Büntető Törvénykönyv módosítását megcélzó javaslatát a Fidesz. A javaslat értelmében szigorúbban büntetné a visszaeső súlyos erőszakos bűncselekményt elkövetőket, a közfeladatot ellátó személyek elleni bűncselekményt elkövetőket, illetve a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását is.

A javaslat beilleszti a magyar büntetőjog rendszerébe a személy elleni erőszakos bűncselekményeket sorozatban elkövető bűnismétlők büntetésének jelentős szigorítását, amely a legsúlyosabb esetben életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet. Ezt azok kapják meg, akik háromszor követnek el szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekményt.

A javaslat kitér a tanárokkal szembeni erőszakra is: az ilyen cselekedetek miatt a jövőben minimum egy, legfeljebb 10 év szabadságvesztés is kiszabható lesz a feladatukat ellátó pedagógusokkal szembeni erőszakos bűncselekmény esetén.

A javaslat módosítja az Országgyűlés által a 2010-ben elfogadott új büntetőjogi tényállást, amely "A holokauszt nyilvános tagadása" néven került beiktatásra a magyar büntetőjogba. A jövőben a Büntető Törvénykönyv a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását egyaránt büntetni rendeli.

Bár a bűncselekmények száma több tízezer, évente alig néhány száz olyan ember követ el bűncselekményt, akit már korábban is elkaptak valamiért, ráadásul egy részük nem is erőszakoskodik, nem tör senki életére. Az erőszakos visszaesők nagy része már most is börtönben ül, a Fidesz által idézett amerikai példa pedig a helyi kutatók szerint semmit sem bizonyít (itt olvashatja cikkünket a javaslatról).