Konfliktusokat ígér az MSZP-nek Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Nem akar vezető posztot betölteni az MSZP-ben - írta pénteken blogján Gyurcsány Ferenc. Gyurcsány azt állítja, rengeteg lelkes reakciót kapott az MSZP-t keményen bíráló röpiratára, amely alapján kedden elkezdi a párt sorsáról szóló konzultációkat.
Vágólapra másolva!

"Lassan mondom (azaz, írom), hogy mindenki megértse: eszem ágában sincs bármifajta vezető posztot elvállalni" - írja Gyurcsány Ferenc blogjának legfrissebb, pénteki bejegyezésében. A szocialista politikus internetes naplójában arról az által írt röpiratról írja le a véleményét, amelyet az általa meghirdetett konzultációsorozat vitaindítójának szánt. "Nem függök egzisztenciálisan a politikától, nem akarok semmilyen funkcióban lenni, szabadon mondok véleményt, teszek javaslatot" - írja Gyurcsány.

Blogbejegyzésében Gyurcsány azt állítja: a röpirat nyilvánosságra kerülése után sok olyan ismerős és ismeretlen párttagtól, aktivistától kapott "lelkesült maileket, sms-eket", akik azt gondolják, hogy talán most majd lehet őszintén beszélni és cselekedni. "A vezetés egyes tagjai dünnyögnek, nem boldogok attól, amit írtam" - teszi hozzá. Az egykori miniszterelnök ugyanakkor felrója azt, hogy a röpirat állításaival nem vagy alig foglalkoznak, pedig "ebből így nehezen lesz tisztázó vita".

Gyurcsány azt is megjegyzi, "a párt megújítása konfliktusokkal jár, mert többfajta érdek és nézet él egymás mellett", ezek pedig elkerülhetetlenül ütközni fognak. Az egykori miniszterelnök-pártelnök blogbejegyzéséből az is kiderül, hogy az általa meghirdetett, röpiratról szóló konzultációt a jövő kedden fogja elkezdeni. A bejegyzés szerint annyian jelentkeztek vissza, hogy több találkozót is kell tartaniuk a Jókai utca nagytermében (itt található az MSZP pártszékháza).

Szintén a blogján hirdette meg április végén Gyurcsány Ferenc a konzultációt az MSZP helyzetéről, jövőjéről. Ehhez elkészítette saját értékelését, a 42 oldalas dokumentum szerdán került nyilvánosságra. A röpiratban Gyurcsány az elmúlt évek hibáit sorolja fel, és nyíltan bírálja az MSZP választási kampányát és jelenlegi elnökségét is (erről részletesen itt olvashat).