Kerékbilincses visszaéléssel is gyanúsítják az MSZP-s Szabó Zoltánt

Vágólapra másolva!
Hivatali pozíciójával élt vissza az ügyészség szerint Szabó Zoltán korábbi MSZP-s képviselő, amikor 2009-ben a gyanú szerint a büntetés megfizetése nélkül levetette az autójára szerelt kerékbilincset. Az ügy miatt csütörtökön gyanúsítottként hallgatták ki a politikust az ügyészségen, ő azonban megtagadta a vallomástételt. Szabót egy állítólag jogtalanul használt telefon miatt is meggyanúsították a Hunvald-ügyben, szerinte azonban csak politikai támadás folyik ellene.
Vágólapra másolva!

Csak egy telefonhívásba került Szabó Zoltán korábbi MSZP-s képviselőnek, hogy leszereltesse a tilosban parkoló kocsijáról a kerékbilincset 2009 júliusában - állítja a Központi Nyomozó Főügyészség, amely többek között emiatt hallgatta ki gyanúsítottként a politikust csütörtökön. Az ügyészség a vélhetően jogtalanul használt önkormányzati telefonja miatt is meggyanúsította Szabót, aki az ellene felhozott gyanúsítások egy részét tagadta, kerékbilincses történetéről pedig nem volt hajlandó vallomást tenni.

Szabót a Hunvald György erzsébetvárosi polgármester és társai ellen folyó büntetőeljárás keretében idézték be gyanúsítottként, noha a képviselő által a gyanú szerint elkövetett bűncselekmények nem kapcsolódnak közvetlenül az erzsébetvárosi ingatlanbotrányhoz. Az ügyben a gyanúsítottak ellen különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás, Szabót viszont azzal gyanúsítják, hogy visszaélt hivatali tisztségével egy bírság elkerülése érdekében, illetve hogy önkormányzati telefonjának számlájával okozott vagyoni hátrányt a kerületnek.

Kérésre leszerelt kerékbilincs

Az ügyészség csütörtöki közleménye szerint Szabó Zoltán 2009. július 17-én kocsijával tilosban állt meg a VII. kerületi Wesselényi utca és Kazinczy utca sarkán, ahol a közterület-felügyelet kerékbilincset rakott a kocsijára. Az ügyészek szerint Szabó országgyűlési képviselőként, hivatali helyzetével visszaélve még aznap este telefonon kérte meg a kerület jegyzőjét, hogy távolíttassa el a kerékbilincset.

A jegyző a gyanú szerint másnap felszólította az Erzsébetvárosi Közterület-felügyelet igazgatóját, hogy minden további jogkövetkezmény nélkül szereltesse le Szabó kocsijáról a kerékbilincset: ez az ügyészek szerint meg is történt. Az ügyészség szerint Szabó Zoltán így felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntettét követte el.

Az ügyben az ügyészek meggyanúsították a kerületi jegyzőt és a közterület-felügyelet igazgatóját is: előbbit felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntette, utóbbit hivatali visszaélés bűntette miatt már korábban gyanúsítottként hallgatták ki. Ők mindketten tagadták a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését, és panaszt jelentettek be a gyanúsításközlésekkel szemben, panaszukat azonban a Legfőbb Ügyészség elutasította.

Hatmilliós telefonszámla nyolc év alatt

Az ügyészség szerint Szabó Zoltán terhére a kerékbilincses történet mellett egy önkormányzati telefon jogtalan használata is felróható. A politikus 1998. és 2002 között Erzsébetváros kerület polgármestereként a Polgármesteri Hivatal által előfizetett mobiltelefont használt, ezt azonban hivatali idejének lejárta után is megtartotta, előbb mindenféle jogcím nélkül, majd fiktív jogcímen, a polgármester tanácsadójaként. Az ügyészség szerint Szabónak a kerülettel nem volt sem tanácsadói, sem egyéb megbízási szerződése, Hunvald György polgármester mégis engedélyezte neki a telefon használatát.

Az egykori parlamenti képviselő a múlt héten az [origo]-nak azt mondta, hogy a polgármesteri megbízása végén egyezett meg Hunvald Györggyel a telefon megtartásáról: a politikus szerint a kerület a telefonköltségei átvállalásával járult hozzá egyéni képviselői munkájához (erről itt olvashat). A politikus telefonjának hívásaiért az erzsébetvárosi önkormányzat 2002 és 2010 között összesen 6 348 873 forintot fizetett ki Hunvald György polgármester felhatalmazása alapján - állítja az ügyészség.

Ezzel a gyanú szerint Szabó "szándékosan segítséget nyújtott" Hunvald Györgynek "az idegen vagyon kezeléséből fakadó kötelessége megszegéséhez". Az ügyészség tehát a 6 millió forint vagyoni hátrányt okozásával és hűtlen kezeléssel Hunvaldot gyanúsítja, Szabót pedig bűnsegédlet gyanújával vették elő. Az ügyészség szerint Szabó a gyanúsításközlés ellen panasszal élt, és a mobiltelefonos gyanúsítás ügyében vallomást tett, tagadva a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

Szabó politikai támadást sejt

Szabó Zoltán kihallgatása előtt az ügyészség épületénél nevetségesnek és mondvacsinált ügynek nevezte az ellene felhozott vádakat, és közölte: sem visszaélést, sem bűncselekményt nem követett el. A politikus szerint politikai támadás áldozata lett.

"Nem az én szégyenem, hogy gyanúsítotti kihallgatásra idéztek - jelentette ki. Hozzátette: félő, hogy nem ő lesz az utolsó szocialista politikus, akit ilyen módon megpróbálnak hírbe hozni. Szabó bejelentette, hogy az MSZP honlapján csütörtöktől Célkeresztben címmel olyan rovatot hoztak létre, ahol minden "hasonló módon" meggyanúsított szocialista politikus dossziéját közzéteszik.

A korábbi képviselő mentelmi jogának megszűnése után két nappal kapta kézhez az idézést, amelyen csütörtökre gyanúsítottként hívták be. Szabó Zoltán a VII. és a VIII. kerület országgyűlési képviselője volt, a mostani választáson azonban a második fordulóban visszalépett az LMP-s Moldován László javára, az országos listán pedig nem szerepelt befutó helyen.

Szabó korábban az [origo]-nak azt mondta, "nehéz elhárítani a gyanút", hogy a most ellene indított eljárás annak a következménye, hogy az utóbbi hónapokban keményen kritizálta a fideszes vezetésű önkormányzatokat. Szabó korábban hetente tartott sajtótájékoztatót "Így kormányoztok ti" címmel, amelyben fideszes önkormányzatokban szerinte elkövetett visszaélésekről számolt be. A Fidesz Szabónak ezekre a vádjaira szinte sosem adott érdemi választ, helyette mindig egy idézetcsokorral reagált. Ebben MSZP-közeli emberek mondatait idézte arról, hogy a szocialista pártban jelen van a korrupció.