Drogellenességet és a piti tolvajok szigorú büntetését ígéri Pintér

Vágólapra másolva!
Elzárással büntetné a kisebb lopásokat is, javítana a rendőrök megbecsülésén, és nem hisz abban, hogy van különbség könnyű és nehéz drogok között - Pintér Sándor leendő belügyminiszter több parlamenti bizottságban is járt csütörtökön és terveiről beszélt. Gergényi Péter korábbi budapesti főkapitányról nem akart beszélni, mert azt mondta, szakmai barátság fűzi hozzá, így nem tudna objektív véleményt mondani a munkájáról.
Vágólapra másolva!

"Rendőrből lett politikus" - így mutatta be magát az emberi jogi bizottságban Pintér Sándor leendő belügyminiszter, akit csütörtökön hallgatnak meg több országgyűlési bizottságban is. Pintér saját pályáját a bizottság előtt röviden úgy foglalta össze: gépkocsivezetőként lépett be a rendőrséghez, ahonnan rendőr-főkapitányként távozott, 1998 és 2002 közt belügyminiszter volt, majd civilben egy biztonsági céget igazgatott.

A leendő miniszterhez intézett első kérdés a 2006 októberi zavargásokra és az akkori budapesti rendőrfőkapitány, Gergényi Péter személyére vonatkozott, Pintér azonban azt mondta, mivel ezeket az eseményeket csak sajtóinformációkból ismeri, nem lenne helyes, ha megfelelő ismeretek nélkül állást foglalna. Szerinte a parancsnokok által vezetett műveleti naplókat kell összegyűjteni, értékelni, illetve átadni az eseményeket vizsgáló, Balsai István fideszes képviselő által vezetett bizottságnak.

Pintér hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte történtek szakmai hiányosságok a rendőrség fellépésében 2006 őszén. Két dolgot említett: felrótta, hogy a rendőrség nem tudta megvédeni az MTV székházát, és szerinte a bomlasztó elemeket ki kellett volna emelni a tömegből. Gergényiről annyit mondott, hogy 1980 óta ismeri, közvetlen beosztottja volt, és szakmai barátság fűzi hozzá, ezért nem tudja objektíven megítélni a szerepét.

A bizottsági meghallgatásain Pintér megismételte korábbi állítását, hogy már két héten belül eredményt lehet elérni a közrend terén, többek közt a rendőrök utcai jelenlétének növelésével. Törvényi változtatást a tulajdon elleni szabálysértések terén szeretne, mégpedig azt, hogy ezek elbírálása a rendőrségre tartozzon. Pintér a tulajdon elleni szabálysértéseknél lehetővé tenné az elzárást mint büntetést, mert, mint mondta, cinikus pénzbírsággal sújtani azokat, akik szociális segélyből élnek.

Arra a kérdésre, hogy van-e cigánybűnözés, a leendő belügyminiszter azt válaszolta: akik a társadalom alsó tizedében élnek, azok hasonlóan viselkednek, függetlenül attól, hogy cigány származásúak-e. Szerinte nem azt kell nézni, ki milyen származású, aki törvényt sért, az ellen el kell járni. Pintér arról is beszélt, hogy anyagi megbecsülést kell biztosítani a rendőröknek, a hivatalos személy elleni támadások tételét pedig emelni kell. Kérdésre válaszolva azt mondta, szerinte nincs könnyű és nehéz drog, csak kábítószer, ő pedig kábítószer-ellenes.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az emberi jogi bizottsági meghallgatáson az [origo] tudósítója szerint szóváltásba keveredett a bizottság KDNP-s elnöke, Lukács Tamás és a késve érkező jobbikos képviselő, Gaudi-Nagy Tamás. Gaudi-Nagy több percen keresztül sorolta a kérdéseit - többek között a romák által elkövetett bűncselekményekről -, mire az elnök rászólt, hogy erről már volt szó. Mivel a jobbikos képviselő kitartott amellett, hogy neki még további kérdésblokkjai is vannak, a bizottság leszavazta ezek feltételét. Gaudi-Nagy ezt az ellenzéki jogok csorbításaként értelmezte.

Több lehetőség a nemzetbiztonsági szolgálatoknak

Pintér meghallgatása ezután a nemzetbiztonsági bizottságban folytatódott, ahol tömbösítve válaszolt a kérdésekre. A leendő miniszter beszélt arról, hogy 2001. szeptember 11-e után megváltozott a titkosszolgálatok szerepe, ugyanis a terror elleni fellépés miatt nagyobb lehetőséget kell adni számukra. Mint mondta, nemzetközi trend a centralizáció, ezért kerültek Magyarországon is a Belügyminisztérium alá a titkosszolgálatok, szerinte így jobb közbiztonságot fognak tudni garantálni.

A személyi kérdésekről azt mondta, megnézi, hogy minden vezető betartotta-e a jogszabályokat, illetve milyen volt a szakmai teljesítménye, és ezek alapján dönti majd el, hogy megtartja-e őket. Pintért a képviselők ellen támadásokat tervező szélsőséges szervezetekről is kérdezték. Szerinte "bárhová is helyezi magát egy radikális szervezet, jobbra, ballra, előre vagy hátra, ha törvényt sért, akkor a Belügyminisztériummal találja magát szembe".

Kérdésre válaszolva a leendő miniszter elmondta: több rendőr felvételével oldaná meg a létszámhiányt, és más szolgálatoknál megfelelő múlttal rendelkező embereket is átvennének. A nemzetbiztonsági bizottság a meghallgatás végén 7 igen, 1 tartózkodás mellett támogatta Pintér kinevezését. A bizottság MSZP-s elnöke, Molnár Zsolt előre jelezte, hogy Pintér korábbi miniszteri tevékenysége bizonyítja ugyan alkalmasságát, de ő mégis tartózkodni fog, mivel a jelenlegi kormányzati struktúrával nem ért egyet.

Korai lenne magánbörtönt nyitni

Az alkotmányügyi bizottság szintén támogatta Pintér miniszterségét, a 18 igen szavazat mellett 5 ellenzéki képviselő - köztük az LMP-s Schiffer András - voksolt nemmel. A szavazást megelőző meghallgatáson a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás és az európai parlamenti képviselőként meghívott vendégként résztvevő Morvai Krisztina hosszan sorolták kérdéseiket a belügyminiszternek a 2006-os rendőri túlkapásokról. Pintér válaszként ugyanazt ismételte el, mint amit erről korábban az emberi jogi bizottságban is elmondott.

Kérdésre válaszolva beszélt a magyar börtönök helyzetéről is, szerinte fontos, hogy az emberi méltóságnak megfelelő elhelyezést kapjanak a foglyok, de figyelembe kell venni az ország gazdasági helyzetét is. A magánbörtönökről azt mondta, hogy a társadalom még nem elég felkészült, hogy elfogadja, hogy egy civil szervezet börtönt működtet. Pintér nem támogatja, hogy a rabok használhassanak mobilt, kivéve a gondatlan bűncselekmények elkövetőit, mert esetükben átgondolná a kérdést annak érdekében, hogy a családok ne szakadjanak szét.

Az [origo] tudósítója a meghallgatások közötti szünetekben többször hiába próbált kérdést intézni a leendő belügyminiszterhez. Munkatársai arra hivatkoztak, hogy Pintér csak a beiktatás után, jövő héten áll a sajtó rendelkezésére.

A miniszteri meghallgatásokról itt olvashat percről percre frissülő cikkünkben!