Közzétették a történelem érettségi megoldókulcsait

Vágólapra másolva!
Az Oktatási Hivatal honlapján már elérhetők a szerdai közép- és emeltszintű történelem érettségik megoldókulcsai. Az érettségizők ezekből ellenőrizhetik a hivatalosan értékelhető válaszelemeket, és kiszámolhatják, hogy hány pontot szereztek.
Vágólapra másolva!

Közzétette honlapján az Oktatási Hivatal (OH) a szerdán tartott történelem érettségik megoldókulcsait. A javítókulcsokból nem csak az derül ki, hogy mi volt a helyes válasz a kérdésekre, hanem a pontszámítási útmutató alapján az érettségizők azt is kiszámolhatják, hogy körülbelül hány pontot szereztek.

A középszintű történelem érettségi megoldókulcsát itt találja meg. A rövid választ igánylő, 12 tesztszerű kérdésből 5 a huszadik századi és jelenkori történelemre vonatkozott, a szöveges választ igénylő feladatoknál pedig összesen három témát kellett választani. Ebből egy rövid esszéfeladatnak az egyetemes történelemre kellett vonatkoznia, egy további rövid feladatnak és egy hosszabb esszének pedig a magyar történelem két külöböző korszakára. A szöveges feladatok értékelésénél figyelembe veszik a feladatmegértést, a tartalmi követelményeknek való megfelelést és a megszerkesztettséget, valamint a nyelvhelyességet is.

Az emelt szintű történelem érettségi javítókulcsa itt érhető el. Emelt szinten a rövid, tesztszerű feladatok esetében a 12-ből 5 feladat a huszadik századra vagy a jelenkorra vonatkozott, és a középszinthez hasonlóan a kérdések többsége a magyar trténelemről szólt. A szöveges feladatoknál összesen négy esszét kellett írniuk az érettségizőknek, mindegyiket más-más korszakból. Két rövid, és két hosszú kifejtős feladatot kellett választani, legalább kettőnek a magyar, legalább egynek pedig az egyetemes történelemről kellett szólnia.

Ebből a cikkből a keddi matematika, ebből pedig a hétfői magyarérettségi megoldókulcsait is elérheti.