Eltakarították a csütörtöki felhőszakadás vizét Miskolcról

Vágólapra másolva!
Áradat öntötte el Miskolcot csütörtökön egy óriási felhőszakadás után. A tűzoltók egész éjjel dolgoztak, egy elöntött garázsból két idős embert mentettek ki. Péntek reggelre eltakarították a vizet, már csak egy-két pincében szivattyúzzák a vizet.
Vágólapra másolva!

Egész utcákat öntött el Miskolcon a csütörtökön leesett, óriási mennyiségű csapadék. Az áradat betört a pincékbe, garázsokba is, a tűzoltók egész éjjel dolgoztak. Péntek reggel már csak egy-két olyan pincéből szivattyúzzák a vizet, ahol reggel vették észre a kárt - mondta el az [origo]-nak a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese.

Csütörtökön a felhőszakadás miatt rengeteg segélykérés érkezett a tűzoltósághoz. Két, közvetlen veszélyben lévő idős embert mentettek ki egy elöntött garázsból és egy házból, őket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fogadta be. Lyukóvölgyben 10-15 lakófunkciójú építményt veszélyeztetett a víz, összességében öt embert kellett kimenteni az áradat miatt, de személyi sérülés nem történt.

Az utcákon több helyen félméteres víz hömpölygött, a járművek elakadtak, némelyiket el is sodorta az áradat, további akadályokat képezve az úton. A csütörtök délután négy óra után a hegyoldalakról lezúdult, óriási mennyiségű esővizet a közműhálózat nem volt képes elvezetni, ráadásul minden patak kilépett a medréből. Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője szerint csütörtökön 40 miskolci tűzoltó dolgozott a diósgyőri helyszíneken és 28 más tűzoltóegységtől érkezett munkatárs segített a védekezésben.

A tűzoltóság szerint több útszakasz járhatatlanná vált, a rendőrség lezárta a megrongálódott, elárasztott részeket. Közintézményekbe is betört a víz, így a Magyar Máltai Szeretetszolgálat idősotthonába, a Szimbiózis Alapítvány épületeibe és egy napközi otthon beteg gyerekekkel teli épületébe.

Folyamatosan takarítják az utakról a csütörtöki esőzés miatt lerakódott hordalékot Borsod-Abaúj-Zemplénben, de útlezárás nincsen - jelentette pénteken délelőtt az MTI.