Lemondatnák a pártvezetést hajdú-bihari szocialisták

Vágólapra másolva!
Felszólítják a hajdú-bihari szocialisták az MSZP országos elnökségét, hogy a pártelnökhöz hasonlóan mondjon le, és kezdődjön tisztújítás. A több száz párttag által támogatott állásfoglalásban a megyei vezetés távozását is követelik, a hajdú-bihari területi lista első helyéről bejutott képviselő helyett pedig mást küldenének a parlamentbe.
Vágólapra másolva!

Lemondásra szólítják fel az MSZP országos elnökségét és a megyei párttestületeket a hajdú-bihari szocialisták. A mintegy 300 párttag részvételével szerda este Hajdúböszörményben tartott Párt-Beszéd fórum állásfoglalását csütörtökön hozták nyilvánosságra.

Az állásfoglalásban az MSZP-sek leszögezik: történelmi vereséget szenvedett az MSZP Hajdú-Bihar megyében is a 2010-es országgyűlési választásokon, harmadik politikai erőként végzett úgy, hogy jelen állapotában esélye sincs arra, hogy ezt a pozícióját javítani tudja. Ez szerintük annak a folyamatnak köszönhető, amellyel évek óta - a problémák megbeszélése helyett - "az akadékoskodó, a párt vezetésének hivatalos elképzeléseivel szemben külön véleményt megfogalmazó" személyeket kiszorították, eltávolították a pártból. Ezért menekült el szerintük összes szimpatizánsunk a baloldal környékéről.

A Párt-Beszéd fórum résztvevői felszólítják a Magyar Szocialista Párt országos elnökségét, hogy kövessék a párt lemondott elnökét, Lendvai Ildikót, és Vadai Ágnes elnökségi tagot, s azonnali hatállyal adják vissza a kongresszustól kapott megbízatásukat. Felszólítják továbbá a pártvezetést, hogy ne döntsenek az MSZP jövőjéről a pártközösségek véleményének ismerete nélkül. A hajdú-bihari párttagság szerint megújulásra, modernizációra van szüksége az MSZP-nek, olyan emberekkel, vezetőkkel, akik élvezik a baloldali társadalom és a párt tagságának a bizalmát.

"Minél több, a baloldalért önzetlenül tenni akaró párttársunkat bízzuk meg feladattal, kerülve a mostanában oly divatos, de hihetetlenül káros pozícióhalmozást" - olvasható az állásfoglalásban. A Párt-Beszéd résztvevői egyidejűleg felszólítják a Hajdú-Bihar megyei párttestületek vezetőit és tagjait, hogy lemondásukkal, személyes példamutatásukkal teremtsék meg a lehetőségét egy felmenő rendszerű tisztújításnak, a megyei választmányt pedig arra, hogy a megyei szervezeti és működési szabályzatot betartva, öt választókerület kérésére hívja össze a megyei küldöttértekezletet.

Az állásfoglalás szerint felelősség terheli mindazon vezetőket és testületeket, akik Hajdú-Bihar megyében saját hatalmuk megtartása érdekében úgy döntöttek, hogy egy éven keresztül nem bővülhet új tagokkal a Magyar Szocialista Párt; egyben kérik a megyei küldöttértekezletet, hogy "törölje el ezt a szégyenteljes tagfelvételi moratóriumot".

A megyei lista befutó helyére új jelölést javasolnak a megyei küldöttgyűlésnek: olyan személy legyen a megyét képviselő ember, aki bírja a megye párttagjainak bizalmát és hitelesen tudja képviselni a megye és a párt érdekeit. "Tudjuk, közjogilag ez nem kényszeríthető ki, de morálisan igenis elvárható" - írják. (A hajdú-bihari területi lista első helyéről Oláh Lajos, jelenlegi megyei pártelnök jutott mandátumhoz.)

"Kezdjük el a megyei szervezet tartalmi, szervezeti megújítását - az alapszervezetektől a megyei elnökségig -, mert az önkormányzati választások eredményét az befolyásolhatja pozitívan leginkább, ha egy megújult, a társadalom közbizalmának visszaszerzését felvállaló szervezet indul a választásokon" - ezzel zárul a hajdú-bihari szocialisták állásfoglalása. Az elmúlt napokban teljes tisztújítást követelve mondott le az MSZP bajai és békéscsabai elnöksége is.