Ötven igazolatlan óra után ugrani fog a családi pótlék

Vágólapra másolva!
Nem pénzben, hanem természetbeni juttatásként fogják kapni a családi pótlékot azok a szülök, akiknek a gyereke ötvennél több igazolatlan órát halmoz fel az iskolában - ez áll abban a törvényjavaslatban, amelyet a kormányzásra készülő Fidesz nyújtott be hétfőn a parlament elé. A párt ezzel próbálja ösztönözni a szülőket, hogy járassák iskolába a gyerekeiket.
Vágólapra másolva!

A Fidesz hétfőn benyújtotta a parlamentnek a családi pótlék folyósítására vonatkozó szabályok módosításáról szóló törvényjavaslatot, amelyben korábbi ígéretüknek megfelelően a gyerekek iskolába járásához kötik a támogatás kifizetését. A húszoldalas törvényjavaslat legfontosabb része az a néhány bekezdés, amelyben leírják, hogy ha egy családban a gyerek nem jár iskolába, akkor a szülők nem pénzben, hanem természetbeni juttatásként kapják meg a családi pótlékot, amelynek összege egygyermekes családok esetén 12 200 forint (több gyermek esetén ez az összeg emelkedik).

A kormányzásra készülő Fidesz már korábban jelezte, hogy ez lesz az egyik első törvényjavaslatuk, az új parlament második ülésére benyújtott törvényjavaslatból azonban már gyakorlati részletek is kiderülnek. A törvény értelmében ha egy gyerek igazolatlanul mulaszt ötven órát, akkor a helyi jegyző elrendeli a gyermek úgynevezett védelembe vételét (ami azt jelenti, hogy a hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak rá), továbbá azt, hogy a családi pótlék teljes összegét hat hónapon keresztül csak természetben kapják meg a szülők. Az nem derül ki a törvényjavaslatból, hogy a természetbeni juttatás pontosan mit takar.

A javaslat szerint a szülőket már figyelmeztetni kell erre a gyerekük tizedik igazolatlan hiányzása után, így elvileg nem érheti őket váratlanul ez az intézkedés. A figyelmeztetés menete az, hogy a tizedik igazolatlan óra után az iskola igazgatójának szólnia kell a jegyzőnek, és ő felel a szülők értesítéséért.

A törvény 2010. augusztus 30-án lép hatályba a Fidesz tervei szerint, így az új tanévben már alkalmazni fogják. A javaslat technikai módosításai között szerepel, hogy a családi pótlékon belül létrehoznak két különböző kategóriát. Az egyik az iskoláztatási támogatás - erre vonatkoznak az új szabályok -, a másik a nevelési ellátás, amely azokra a gyerekekre vonatkozik, akik még vagy már nem tankötelesek.

"Rendkívül fontos, hogy a családok érezhető támogatást kapjanak a gyermekek felneveléséhez, iskoláztatásához. Ugyanakkor az is össztársadalmi érdek, hogy az iskoláskorú gyermekek maradéktalanul eleget tegyenek tankötelezettségüknek" - áll a fideszes Kósa Lajos és a KDNP-s Soltész Miklós által benyújtott törvényjavaslatban, amely szerint "a tanulmányok elhanyagolása, a gyakori, valós okkal nem igazolható hiányzások (...) rombolják a társadalom morális értékrendjét is".