Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Harmincezres óradíjért dolgoztatja a BKV a meggyanúsított ügyvéd irodát

Vágólapra másolva!
Harminc ezer forintos óradíjjal dolgozik a BKV-nak jelenleg is hatályos szerződések alapján az az ügyvédi iroda, melynek egyik névadó tagját kedden meggyanúsították a rendőrök a BKV-ügyben. A Fővárosi Közterület-fenntartó vezérigazgatója a Hír Tv szerint rendőrségi vallomásában azt mondta az irodáról, hogy Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettes szólt neki, velük dolgoztasson a közterület-fenntartó is a jelentősebb ügyekben.
Vágólapra másolva!

A BKV-ügyben kedden gyanúsítottként előállított ügyvéd, H. Iván annak az ügyvédi irodának volt egyik névadó tagja, amelyről a Hír Tv információja szerint Bielek Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat (FKF) vezérigazgatója is beszélt a BKV-ügyben tett rendőrségi vallomásában. Bielek a Hír Tv szerint azt vallotta, hogy Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettes ajánlotta neki őket azzal, hogy ezek az ügyvédek dolgozzanak a jelentősebb ügyeknél, beruházásoknál.

Ennek az ügyvédi irodának több jelenleg is hatályos szerződése is van a BKV-val - derül ki a BKV honlapján közzétett szerződéstáblázatból. Az egyik, határozatlan idejű, 2008-ban adott BKV-s megbízás szerint az ügyvédek feladata "jogi tanácsadás, konzultáció, képviselet, valamint ezzel összefüggésben lévő szerződések, beadványok és más okiratok" elkészítése, "különösen a közterület-használattal és építési engedélyekkel kapcsolatos eljárásokban". Az ügyvédi óradíj a megállapodás szerint 30 ezer forint, az ügyvédjelölté 20 ezer.

Egy másik, 2008 februári BKV-s megbízás arra vonatkozott, hogy szerezzék meg a 42-es villamos vonalának meghosszabbításához szükséges területeket Budapest Főváros tulajdonába, valamint a BKV Zrt. mint vagyonkezelő javára. Az óradíjak ugyanakkorák, mint a másik szerződés esetében. Van egy harmadik hatályos, határozatlan idejű BKV-s szerződése is az ügyvédi irodának jogi tanácsadói szolgáltatásra, melyet a szerződés száma alapján 2007-ben kötöttek.

A BKV honlapján található egy másik szerződéslista, ahol a 2006. január 1-jén megkötött szerződéseket sorolják, hatályosakat és nem hatályosakat egyaránt. Itt feltüntetik a szerződés után kifizetett összeget is, bár az a határozatlan idejű szerződéseknél nem derül ki, milyen időpontig adták össze az addig kifizetett pénzt. Ebben a táblázatban az szerepel, hogy a jogi tanácsadási szerződés után 10 millió 430 114 forintot kapott az ügyvédi iroda, a 42-es villamos ügyében 2 millió 401 630 forintot fizettek ki nekik, a harmadik szerződés után pedig 78 millió 394 611 forint a kifizetett összeg.

Ez az ügyvédi iroda dolgozott közbeszerzési ügyekben a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-nek is. A Közbeszerzési Döntöbizottságnál fittnes szolgáltatások beszerzése miatt, februárban indult, végül megszüntetett jogorvoslati eljárásban például ennek az irodának egy másik ügyvédje képviselte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-t, de ezen kívül számos más gyógyfürdős pályázatban ez az iroda volt megbízott.

Az elmúlt hónapokban több lap, köztük a Magyar Nemzet és a Heti Válasz is arról számolt be, hogy ez az ügyvédi iroda látta el Hagyó Miklós egyik cége, az ingatlan bérbeadással és üzemeltetéssel foglalkozó Wirtass Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. jogi képviseletét is. Az ügyvédi iroda két héttel ezelőtt még működő honlapja sem szerda, sem csütörtök reggel nem volt elérhető. A Budapesti Ügyvédi Kamara honlapja szerint H. Iván szakterülete a büntetőjog, a csőd és felszámolási jog, a kereskedelmi jog, szállítmányozási és fuvarozási jog, a pénzügyi jog (vám- és adójog).

A rendőrség kedden azzal gyanúsította meg H. Ivánt, hogy közbenjárt a BKV-val kötendő, fénymásoló készülékek műszaki állapotfelmérésére vonatkozó szerződés létrejöttében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerint az ügyvédet bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a nyomozók. (Erről bővebben korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

A szabadlábon védekező H. Iván szerdán a TV2 Tényeknek azt mondta: nem érzi magát bűnösnek a BKV fénymásolóinak felmérése ügyében, Hagyó Miklóst tizenhárom éve ismeri, de nem vett részt semmilyen törvénytelenségben. "Ebben az irodában van nokiás doboz (...), de abban telefon van" - jelentette ki. Az MTV Híradójának pedig azt mondta: a megállapodásról csak a hírekből hallott, de azt elismerte, hogy irodája évek óta dolgozik a BKV-nak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről