Megbánta tettét az anya, aki emésztőgödörbe dobta újszülöttjét

Vágólapra másolva!
A családja és a férje nem örült volna egy új gyereknek - ezzel védekezett a bíróságon az a balkányi asszony, aki születése után emésztőgödörbe dobta újszülöttjét. A nő azt mondta, megbánta tettét, az elmeorvos szerint pedig a törtántek óta mindhárom gyerekét példásan neveli.
Vágólapra másolva!

Kedden folytatódott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróságon annak a 24 éves balkányi nőnek a pere, aki a vád szerint eltitkolta terhességét, majd a megszülető kisfiút a házuk udvarán levő emésztőgödörbe dobta. Az újszülött túlélte az esetet. Az anya ellen - akinek már korábban született két gyermeke - kiskorú sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt indult eljárás.

A vádirat szerint a terhes nőnél 2009 május 3-án éjjel, anyák napján indultak meg a szülési fájdalmak. Ekkor kiment a házuk udvarán levő WC-be, és ott hozta világra az újszülöttet. A kisfiút a WC alatti emésztőgödörbe dobta.

A szülésről - ahogy a terhességéről sem - senkinek nem beszélt, a családjának csak annyit mondott, hogy rosszul van és vérzik, de nem engedte, hogy mentőt hívjanak hozzá. A gödörben nyöszörgő, meztelen újszülöttre nem sokkal később a férj talált rá, ő emelte ki onnan, majd hívta a mentőket, akik a kisfiút és az anyát is kórházba vitték.

A bíróság előtt vallomást tett a 24 éves nő. A tárgyaláson mindvégig sírt, és azt mondta, "mélyen megbánta" tettét. A történteket azzal indokolta, hogy egy korábbi terhességét a családja ellenezte, a férje pedig megfenyegette, hogy ha ismét teherbe esik, "kitapossa belőle a gyereket".

A tárgyaláson kiderült, hogy a vádlott az első terhességét is titokban tartotta egy darabig, a baba születésekor azonban férje megenyhült. A második gyereket a "szocpol" felvétele miatt szülte meg a nő, a harmadik babával kapcsolatban viszont már elutasító volt a férfi.

Kedden tanúkat hallgattak meg az ügyben. Megszólaltak a riasztott mentősök, akik elmondták, hogyan látták el gödörből kimentett, koszos törülközőbe tekert, fején használt vécépapírral borított, sápadt újszülöttet, és az ájulás határán lévő, szemmel láthatóan nehezen kommunikáló anyát.

A vádlott egyik barátnője csendes, érzelmeit visszafojtó, visszahúzódó embernek írta le az asszonyt, aki szerinte gondoskodó anya volt, rendesen ellátta a gyerekeit, rendszeresen vitte őket a kötelező orvosi vizsgálatokra.

A meghallgatott orvos szakértő szerint az asszonynál részleges tudatvesztés, "rövidzárlat" következett be, ez magyarázza, hogy szinte semmire nem emlékszik a történtekből. Az elmeorvos szerint az asszony beszámítható, de "súlyos fokban korlátozott", és "alacsonyabb intellektusú", ezért orvosi segítséget javasolt a számára. Az orvos hozzátette, hogy a vádlott a most egyéves kisfiúról és két idősebb gyermekéről maga gondoskodik, és mindhármukhoz "szorosan kötődik".

Az ügyben várhatóan hétfőn hoz ítéletet a Szabolcs megyei bíróság.